kedi-mamalari-manset-5

Minik Dostlarımız Aç Kalmasın Diye Ev Yapımı 6 Farklı Kedi Maması

Favorilerime
Ekle

Ailelerimizin sevimli, nazlı, biricik üyeleri kedilerimizi sürekli kuru mamalarla beslerken içimiz şöyle bir burkuluyor. ''Ben her gün aynı şeyi yesem bıkardım'' diye kaç kere içimizden geçirmişizdir. Bazı veterinerler, kedilerimizi yalnızca kuru mamayla ve önerilen porsiyonlarda beslememiz gerektiğinde ısrarcı olsa da, sürekli kuru mamayla, özellikle de tahıl ve karbonhidrat ağırlıklı olanlarla beslenmenin onlar için pek de faydalı olmadığı, hatta bazı hassas kedilerde sindirim ve idrar sorunları yarattığı biliniyor.

Elbette kedi, yeryüzünde sağı sollu en belli olmayan hayvan. Bugün severek yediğini yarın yemeyebilir, bugün yüzüne bakmadığı mamayı yarın iştahla yiyebilir. Bazısı ne verirsen ver beğenmez. Uzun süre kuru mamayla beslenmiş kediler, mama tercihlerini de kolay kolay değiştirmez. Yine de bu besleyici tarifleri denemenizde yarar var. Özellikle de kediniz yavru ise bu mamalara alışması daha kolay olabilir ve daha iyi beslenebilir.

Ayrıca kediler, ihtiyaç duydukları suyun çoğunu mamadan almaya meyilli canlılardır. Çoğumuz kedilerimizin ne kadar az su içtiğinden yakınması bundan. Ev yapımı mamalar, suda haşlandığı için beraberinde kedilerin su tüketiminin de artmasını sağlıyor.

Öte yandan kuru mamalar, bizim kolayca bulamayacağımız ve bulabilsek de oranlarını tutturmamız zor olan taurin, potasyum vb. gibi kedilerin beslenmesi için oldukça bazı önemli maddeler içeriyor. Dolayısıyla 1 gün kuru mama 1 gün ev maması şeklinde kedinizi besleyebilir veya ev yapımı mamalara kedinizin alıştığı, severek tükettiği mamadan da ekleyerek servis edebilirsiniz.

Hem evdeki hem sokaktaki kediler için hazırlayabileceğiniz tarifleri, özellikle kış günlerinde sokak hayvanlarına ılık olarak sunabilir, hem kediciklerin içini, hem muhteşem bir iş yapmanın huzuruyla kendi içinizi ısıtabilirsiniz.

Önemli bir not: Eğer kedinizin özel türde bir mama tüketmesini gerektiren ciddi bir sağlık sorunu veya gıda alerjisi yoksa bu mamaları hazırlayıp verebilirsiniz. Böyle bir sağlık sorunu yoksa ama içiniz yine de tam olarak rahat etmeyecekse, içerikleri veterinerinize danışabilirsiniz.

Tüm mamalar için ihtiyacımız olan temel malzemeler

Sebze Doğrama Şekilleri

Sebze Doğrama Şekilleri

Sebzeler: Kabak, havuç, patates, brokoli, maydanoz, yer elması.
Tahıllar: Pirinç (esmer veya beyaz), çavdar, arpa, buğday ve bunların un hali; ayrıca erişte, makarna, bulgur formunda tahıllar.
Et: Her tür kırmızı ve beyaz et, yani dana, kuzu, hindi, balık ve tavuk eti .
Sakatat: Ciğer, kalp, böbrek, dalak.
Yağlar: Zeytinyağı, ayçiçek yağı.
Ek olarak: Yumurta.

Mamalarda tahıl ve sakatat daha az, et içeriği daha yüksek olmalı. Malzemeleri küp küp doğrayabilir veya hepsini haşladıktan sonra mutfak robotundan geçirip püre haline getirebilirsiniz. Hangi yöntem sizin ve kediniz için daha kolay olacaksa onu seçebilirsiniz. Yumurta sarısını, bu tariflerin hepsinde, haşlanma bittikten sonra çiğ olarak ekleyip karıştırabilirsiniz. Malzemenin kendi ısısıyla pişer ve protein desteği sağlar.

Onları ödüllendirin: Ciğer haşlama

Tavuk Ciğeri Tarifi

Tavuk Ciğeri Tarifi

Malzemeler: 1 paket tavuk ciğeri (diğer sakatatlarla da yapabilirsiniz, 300-400 gram yeterli), 1 patates, 1 kabak, 1 havuç veya 2 küçük yer elması, 1 çay bardağı pirinç , 1 yemek kaşığı zeytinyağı. İsteğe göre: 4-5 dal maydanoz ve 1 yumurta sarısı

Yapılışı: Patates, kabak ve havucun veya yer elmasının kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Ciğerleri doğrayıp içine ekleyin. Pirinci yıkayıp ekleyin. Yarım litre suyla kısık ateşte haşlayın. Haşlandıktan sonra içine zeytinyağını ve dilerseniz incecik doğradığınız maydanozu ve 1 yumurta sarısını ekleyip çatalla ezerek veya robottan geçirerek püre haline getirin. İlk porsiyonu ılık servis edebilirsiniz. Kalanını porsiyonlara bölüp streç filme sararak veya buzdolabı poşetine koyarak 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabından çıkarıp kedinize vermeden evvel az miktarda ılık suyla karıştırmayı unutmayın.

Sağlık deposu: Kemik suyunda sebze haşlama

faydali-sebzeler-sebzelerin-yararlari

Malzemeler: 300-400 gram kemik (kasaplardan ve bazı büyük marketlerden temin edebilirsiniz), 1 kabak, 1 havuç veya 2 adet yer elması, 4-5 adet yeşil fasulye , 1 su bardağı seçeceğiniz tahıl.

Yapılışı: Kemikleri büyükçe bir tencerede 2 litre su ile haşlayın. Sebzelerin kabuklarını soyup doğrayın ve kemiklerin haşlanmasından sonra tencereye atıp 30 dakika kadar daha haşlayın. Son olarak içine tahılı atın, ocağı ve tencerenin kapağını kapatın. Tüm malzemeler iyice yumuşadıktan sonra sebzeleri tencereden alın. Hazır yaş mamaya veya haşlanmış ete karıştırıp iyice ılıdıktan sonra kedinize verin.

Biraz değişikliği onlar da sever: Tavuklu ve yeşil fasulyeli mama

Malzemeler: 300-400 gram tavuk eti (göğüs, kalça veya but olabilir), 1 kabak, 1 havuç, 5-6 adet, yeşil fasulye. İsteğe göre: Seçtiğiniz tahıldan yarım su bardağı veya kuru ekmek.

Yapılışı: Tencereye eti ve kabuklarını soyup küp küp doğradığınız sebzeleri ekleyin, birlikte kısık ateşte haşlayın. Haşlandıktan sonra küçük parçalara ayırması daha kolay olan tavuk etlerini tenceren çıkartın, kesme tahtasında küçük parçalara ayırıp yeniden tencereye atın. Tahıl eklemek isterseniz bu aşamada ekleyin, tencereye koyup, ağzını kapatın ve yumuşayana kadar bekletin. Tüm malzeme yumuşadığında kaşıkla iyice karıştırın. Dilerseniz püre haline de getirebilirsiniz. Mamanız hazır.

Kırmızıyı severler: Dana etli ve brokolili mama

brokoli

brokoli

Malzemeler: 400 gram dana eti veya kıyması, 250 gram (4 baş sap) brokoli, 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı.

Yapılışı: Eti veya kıymayı, yıkayıp parçaladığınız brokoli ile birlikte 1,5 litre su ile kısık ateşte haşlayın. Altını kapatınca yağı ekleyip püre haline gelene kadar iyice karıştırın. Et haşladıysanız haşlandıktan sonra küçük parçalara ayırıp, daha sonra brokoliyle karıştırın.

Patatesi onlar da sever: Hindili ve patatesli mama

patates-nasil-soyulur-manset

Malzemeler: 300-400 gram Hindi eti, 1 patates, 1 yemek kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı: Patatesleri soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Hindi etiyle birlikte kısık ateşte haşlayın. Eti küçük parçalara ayırın, yağı ekleyin ve tüm malzemeler birbirine geçene kadar iyice karıştırın.

En sevdikleri şey olabilir: Balıklı ve sebzeli mama

Malzemeler:300-400 gram alabalık, istavrit, mezgit gibi balıklardan herhangi biri veya ikisi, 2-3 sap brokoli.

Yapılışı: Balığı ve parçalara ayırdığınız brokoliyi yarım litre suyla kısık ateşte haşlayın. Haşlandıktan sonra balığın kılçıklarını ayıklayın ve malzemeleri çatalla ezerek püre haline getirin. Ilıdığında servis edin.

Mamaları yaptık peki ya sonrası: Porsiyonlar ve saklama koşulları

Kedinizin ağırlığı ve yaşına göre 1-2 yemek kaşığını 1 porsiyon olarak servis edin. İlk porsiyonu mama henüz ılıkken verebilirsiniz.

Taze yaptığınız mamayı buzdolabında 3-4 gün boyunca saklayabilirsiniz. Fakat her seferinde buzdolabından çıkarıp kedinize vermeden evvel mutlaka az miktarda ılık suyla karıştırmayı unutmayın.

Bu arada: Kedilere asla verilmemesi gereken yiyecekler

expertbeacon

expertbeacon

Soğan, sarımsak, domates, çiğ yumurta, mantar, çikolata, üzüm gibi yiyeceklerle insanlar için üretilmiş her tür hazır yiyecek kediler için zararlıdır. Ayrıca bilinenin aksine süt de kediler için besleyici değildir, hatta zarara neden olabilir.
Ayrıca büyük bir not olarak: Buraya dikkat!
• Mama ve su kaplarını düzenli olarak temizlemeyi unutmayın!
• Balıklı mama yapacaksanız kılçıkları tamamen ayıkladığınıza emin olun. Kedilerinize hazır ton balığı vermeyin. İnsanların tüketimi için üretildiğinden kedilere zararlıdır.
• Sebzelerin kabuklarını mutlaka soyun.
• Yoğurt veya peynir verecekseniz az tuzlu/tuzsuz ve az yağlı/yağsız olmasına dikkat edin.
• Başta yavru olanlar olmak üzere kedilere tavuk, kemikli olarak verilmemelidir. Boğazlarına takılma ihtimali yüksektir.
• Pek çok veteriner, kedilere çiğ et verilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Her ne kadar çiğ etle kedisini besleyen ve bunun yararlarını gördüğünü söyleyen kedi sahipleri varsa da bu risk içeren bir yöntem, mutlaka veterinerinize danışın.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

5

Tuğçe Külekçi4 Mart 2021 17:34
balıklı tarifi yaptım. iki kedim de bayılarak yedi. birazını da buzluğa attım. ileride lazım olacak :)
Yanıtla
Abel Marid4 Mayıs 2019 17:39
Daha pratik tarifler yok mu? Hazır mamaları sağlık açısından güvenim olmadığı için tercih etmek istemiyorum ancak bu yemekleri yapabilmek için vaktim yok, kendim evde vakitsizlikten yumurta kırıp yerken kedime bunları yapabilceğimi sanmıyorum. :) Bizim gibi vakti olmayan kedi sahipleri için pratik tarifler bekliyoruz.
Yanıtla
Ezgi Kry4 Ocak 2016 20:52
Ben bu kadar uğrası kendime yemek yaparken bile kullanmıyorum. ????
Yanıtla
Simay Güneş 6 Ocak 2019 00:54
Yanıtla
Niye biz onlardan daha mı değerliyiz ? Şahsen bu sayfa sayesinde artık iç rahatlığıyla dışardaki kediciklere düzgün mama verebileceğim.
E_l_i_fffff 4 Şubat 2021 21:36
Yanıtla
E kullan o zaman:)

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?