erzurum-yemekleri

Yalnızca Gerçek Erzurumluların Bildiği 12 Efsane Yemek

Favorilerime
Ekle

Milattan önce 11. yüzyıldan bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği etmiş, kültürlerin beşiği olarak da adlandırabileceğimiz bir yer Erzurum. Uzundere'den Aziziye'ye, Horasan'dan kış turizminin cenneti Palandöken'e kadar her yer farklı bir tarihi dokuyla bezenmiş.

Erzurum'un yöresel bir cennet olduğunu hesaba katarsak yemeklerinin de lezzetli olması gerektiğini hemen anlarız. Çünkü yüzyılların birikimi ve afiyeti nesilden nesile geçmiştir.

Şimdiden afiyet olsun sizlere.

Listemize başlamadan önce Gaziantep ve Sivas yazılarımızda da olduğu gibi sizi Sarı Gelin (Erzurum Çarşı Pazar) türküsüyle baş başa bırakıyoruz.

Herkes tanır onu: Cağ kebabı

Oltu kebabı olarak da bilinen cağ kebabı, Erzurum'un en bilinen yemeklerinden bir tanesidir. Keçi veya kuzu etinden hazırlanır. Özel bir karışımla yaklaşık 24 saat bekletilen et ardından yatay bir şekilde pişirilir.

Aşotu çorbası

Ayran aşına benzeyen, aşotundan hazırlanan bir çorbadır. Kıymalı olarak da hazırlanabilir. Soğuk Erzurum akşamlarında Erzurum ketesiyle birlikte afiyetle yenir.

Kadayıf dolması

Erzurum'un en meşhur tatlısıdır. Tel kadayıfın içine ceviz ya da fıstık konulur, dolma şeklinde sarılır ve son olarak kızgın yağda kızartılır. Ardından şerbetlenir. Dillere destan sıcacık bir tatlı olur.

Şalgam dolması

İki şekilde hazırlanır. Bir tanesi ince şalgam dilimleri arasına iç karışımının konulmasıyla, bir diğeri ise salgamın içinin çıkarılıp iç karışımın ortasına doldurulmasıyla. İki şekilde de afiyet dolu bir yemektir. Medar-ı iftahardır.

Lalanga

Leylanga olarak da bilinen, pancake'lerin kreplerin atası sayılan hamur işidir. Üzerine şeker ya da şerbet dökülerek servis edilir. Minik parçalar halinde dökülüp pişirilir.

Hasuta

Hem kahvaltılık hem de tatlı olarak servis edilebilen bir lezzettir hasuta. İçindeki un ve şeker helva kıvamına gelene kadar karıştırılır. Bazı bölgelerde pekmezle servis edilir. Pek lezizdir. Kan yapar.

Çiriş yemeği

Sağlık boyutunda vücudunuza katkıda bulunan, bunların yanı sıra bir de çok lezzetli olan çiriş otundan Erzurum'da hem yemek, hem börek, hem de turşu yaparlar. Günün herhangi bir öğününde yemeye açıktır.

Dut çullaması

Adeta bir dutlu omlettir. Hemen yüzleri buruşturmayın, gerçek Erzurumlu dut çullamasının lezzetini iyi bilir. Dutların kuru olması önemlidir.

Lor dolması

Pazıyla hazırlanan ve yumuşaklığıyla akıllara durgunluk veren lor dolması, içindeki bulgurla da lezzet doludur. Bayburt yöresinin de en sevilen yemeklerinden bir tanesidir. Bu yemeğin hangi yöreye ait olduğunu söylemeyi sizlere bırakıyoruz.

Çaşır

Şifalı olduğuna inanılan ve bir Erzurumlunun her yıl en az 1 kere yediği çaşır, farklı yemeklere konuk olabilen bir bitkidir. Kızartması bile yapılabilir.

Su böreği

Erzurum'un emarelerinden bir tanesi olan ve lezzetiyle herkesi kendine aşık eden bir diğer yemek de su böreğidir. Su böreğini Erzurum yemekleri listemize almamızın en önemli nedeni tamamen kendine has bir yöntemi olmasıdır. Tel peynirle pişirilir, her hamur katına 1 yumurta gelecek şekilde hazırlanır.

Erzurum ketesi

instagram

instagram

Erzurum'a gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken yemeklerden bir tanesidir. İş yerinize taşımalık, akşam yemelik, çayla ıslatmalıktır. Erzurum'un güzel kızıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Çiğdem Pirimoğlu Mutaf28 Şubat 2017 08:56
Erzurumlu olarak yöremizin yemeklerini çok güzel tanıtmanizdan etkilendim.Şu ana kadar tatmamıs olanlar muhakkak denemeli.Eminim en az br lezzeti vazgecilmez olacak
Yanıtla
özgüll güneş28 Nisan 2015 15:28
Erzurum'lu bir babanın kızıyım,akrabalarımız sayesinde bazı yiyecekleri ve lezzetleri arada tadabiliyoruz.Çaşır kavurması soğanla ve yumurtalı olarak seviyoruz.Kızım GÜLCE olsa üç öğün yer...lor dolmasını sık sık yapabiliyoruz..
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?