Enginar nasıl yetiştirilir?

Baharın Geldiğine Bir Kez Daha Sevinmenizi Sağlayacak Enginarın 10 Muhteşem Faydası

Favorilerime
Ekle

İlkbaharın en güzel getirilerinden olan enginar; kalbiyle, yaprağıyla, sapıyla, kısacası her şeyiyle en sevdiklerimizden. Boşuna da sevmiyoruz üstelik.

Bugüne dek onunla yaptığımız iç pilavlı enginar dolması, enginar kalbi salatası, enginar çorbası hatta enginarlı dip sos gibi türlü türlü tarifimiz sadece tadı için değildi mesela. Bol bol tüketelim, vücudumuzda yaratacağı harika etkilerden yararlanalım diyeydi.

Şimdi ona yeniden kavuşmuşken, o da baharın coşkusunu bir kez daha hissetmemizi sağlamışken faydalarından dem vuralım, ne kadar değerli olduğunu herkese gösterelim istedik. Bu yazıyı okuduktan sonra enginarı sofranızdan eksik etmek istemeyeceksiniz.

Enginar, kötü kolesterolün dengelenmesine destek olur

enginar-cayi

İçinde bol miktarda bulunan C vitamini ve besin lifi sayesinde enginar, özellikle de yaprakları kötü kolesterolün dengelenmesinde büyük bir rol oynuyor. Enginar yemeyi sevmiyorsanız yapraklarından hazırlanan enginar çayını tüketerek de faydalarından yararlanabilirsiniz.

Karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar

Kötü kolesterolün dengelenmesini sağlayan enginar, bu etkisiyle kolesterolle bitmek bilmeyen mücadele içindeki karaciğere de büyük bir iyilik yapmış oluyor. Bununla da yetinmeyen güzelim bitki, antioksidan özelliğiyle karaciğerin toksinlerden de temizlenmesini sağlıyor. Kısacası, enginar yiyin, karaciğerinizi mutlu edin.

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler

100 gramında günlük besin lifi ihtiyacımızın %20'sinden fazlasını karşılama gücü bulunan enginar, bu lifli yapısı sayesinde sindirim sistemimizin de düzenli işlemesini sağlıyor. Bu yüzden diyetlerde de sıklıkla tercih edilen enginarı sofralarınızdan eksik etmeyin, sizin de içiniz rahat etsin.

Enginar, kansızlık sorunuyla mücadelede yardım eder

Demir eksikliğinden kaynaklanan ve anemi olarak da bilinen kansızlık, içinde bol miktarda demir bulunan enginarın yardımıyla giderilebiliyor. Enginarın bu faydasından yararlanmak için düzenli olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz yeterli.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Baklalı Enginar Tarifi

Baklalı Enginar Tarifi

İçinde bol miktarda C vitamini bulunan enginar, bu sayede vücudunuzu virüslere karşı korunaklı bir kale durumuna getiriyor. İşin içine antioksidan özellikleri de eklenince bağışıklık sisteminiz gücüne güç katıyor.

Kemik sağlığını korumada yardımcı olur

100 gramıyla günlük K vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %18'ini karşılayan enginar, içerdiği bu yüksek orandaki K vitamini ile kemiklerin sağlıklı kalmasına, hatta güçlenmesine ön ayak oluyor.

Enginar, idrar söktürücü özelliğiyle fazla suyu vücuttan atmayı sağlar

Enginarın özellikle yaprakları tüketildiğinde vücutta idrar söktürücü bir etki yaratır. Bu etki sayesinde de vücut, ödem ya da şişkinlik yapan fazla suyun vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar.

Cilt sorunlarının üstesinden gelmenize yardımcı olur

enginar

enginar

Enginar, antioksidan özellikleri sayesinde ciltte meydana gelen mantar ve egzama gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.

Böbrek ve safra kesesinin düzenli çalışmasını destekler

Bu kadar faydası yetmezmiş gibi böbrek sağlığınızı da düşünen enginar, içindeki kükürt ve silisyum sayesinde böbrek ve safra kesesinin çalışmasını düzenli hale getirmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda, böbrek taşlarının oluşumunu engellemede önemli bir rolü olduğu da biliniyor.

Son olarak enginar, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır

Enginar Dolması Tarifi

Enginar Dolması Tarifi

K vitamini açısından zenginliğini anlat anlat bitiremediğimiz enginar, bu vitamin ve lifler sayesinde beynin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor ve beyin sağlığımıza iyi geliyor. Bu da Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskimizi azaltıyor.

Not: Yaparsınız biliyoruz ama biz yine de hatırlatalım. Ciddi bir rahatsızlığınız varsa yiyeceklerden önce doktorunuza başvurun.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?