dondurucu-temizligi-duzenleme1

5 Basit Adımda Derin Dondurucu Temizleme Mutluluğu

Favorilerime
Ekle

Yaz geliyor diye tutuştuk resmen. Bahar temizliği nasıl yapılır, nereden başlanır diye düşünürken kendimizi de mutfakta bulduk. Mutfağı temizledik, buzdolabını temizledik, mutfak dolaplarını yerleştirdik. Sıra geldi evin herhangi bir bölgesinde duran ya da buzdolabının içinde yerini alan derin dondurucuyu temizlemeye.

Size birazcık zor gelebilir ancak aslında oldukça basit ve kalıcı bir temizlik bu yapacağımız. Buzluğun salınması haricinde neredeyse 15 dakika. Derin dondurucu nasıl temizlenir serzenişlerinize ilaç geldi.

Hadi başlayalım.

İlk adım: Dondurucuyu hazır hale getiriyoruz

Hazırlık olarak her zaman olduğu gibi dondurucunun ya da buzdolabının fişini çekiyoruz. Ardından derin dondurucunun içinde tarihi geçmiş olabilecek tüm yiyecekleri atıyoruz. Et zehirlenmelerinin ne denli büyük sorunlar yaratabileceğini tahmin edersiniz.

İçindeki ürünleri güneş ışığı almayan bir noktaya koyuyoruz ve üzerlerini örtüyoruz. Böylece donmuş ürünlerin çözünüp zehirlenme riski yaratmasını önlüyoruz. Ardından dondurucunun tüm buzlarını salmasını bekliyoruz.

Dondurucu yavaş yavaş buzlarını salmaya başladığında aralıklarla kontrol ediyoruz ve buzların dondurucu panelinden ayrılıp ayrılmadığına bakıyoruz. Eğer ayrılmaya başlamışsa bir tahta kaşık yardımıyla hareket ettirip ardından kaldırıp alıyoruz.

Dikkat edilmesi gereken nokta: Dondurucu temizliğinde asla bıçak gibi sivri aletler kullanmayın. Delebileceğiniz dondurucu panelinden gaz salınımı nedeniyle zehirlenebilirsiniz.

İkinci adım: Bir güzel temizliyoruz

İçi boş olan bir derin dondurucuyu temizlemek kadar kolayı yok diyebiliriz. Hemen dondurucuyu temizleyeceğimiz karışımı hazırlıyoruz.

Dondurucu bölümünü temizlemek için: Fısfıslı bir şişe içine 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekliyoruz. Fısfıslı şişeyi iyice çalkalıyoruz. Ardından dondurucunun her noktasına sıkarak sünger yardımıyla siliyoruz.

Eğer diplemesine bir temizlik istiyorsak aynı karışımdan bir kez daha yapıp tekrar silme işlemini gerçekleştirebiliriz. Doğal bir temizleyici kullandığımız için endişelenmemiz gereken bir durum mevcut değil.

Üçüncü adım: Madem sildik, kurutuyoruz

Kuru bir bez yardımıyla dondurucunun içinde herhangi bir nem kalmayana kadar siliyoruz. Burada ıslanan bezinizi bir daha kullanmamanızı öneriyoruz. Gerekirse iki ya da üç parça bezle temizliği tamamlıyoruz.

Dikkat edilmesi gereken nokta: Dondurucunun herhangi bir bölümünde nem kalmadığına emin olmamız gerekiyor. Bu nedenle girintili ya da çıkıntılı bölgeleri, bezin içine geçireceğimiz ve sivri olmayan bir metal ya da tahtayla siliyoruz. Yani bezi, metal ya da tahta parçanın etrafına sarıp kurutma işlemini gerçekleştiriyoruz.

Dördüncü adım: Kokuları önlemek için önlem alıyoruz

innerchefone

innerchefone

Etlerin suyunu salabildiği derin donduruculardaki kokuyu engellemek için önlemimizi almak gerekiyor. Üç doğal şekilde dondurucumuzda oluşabilecek kötü kokuları engelleyebilir ve misler gibi kokmasını sağlayabiliriz.

Saman kağıt: Beklemediğiniz şekilde kötü kokuları hapsetme konusunda saman kağıt oldukça başarılıdır. Bir A4 kağıdı büyüklüğünde saman kağıdı buruşturup dondurucuya koyun. Kötü kokuları absorbe edecektir.

Vanilya özütü: Kapaklı bir plastik kabın içine koyacağınız yaklaşık 10 ml. vanilya özütü dolabınızın mis gibi kokmasına yardımcı olacaktır. Plastik kabın kapağında delikler açın ve bırakın.

Karbonat: Derin bir kabın içine 200 gram karbonat koyun ve dondurucunun içinde bırakın. Kötü kokuların absorbe olduğunu göreceksiniz.

Son adım: Her şeyi geri koyuyoruz ve düzenliyoruz

dondurucu-temizligi-duzenleme

Her şey hazır, yiyecekler dondurucuya girmeye bekliyor. Ancak her şeyi geriye koyarken tekrar yaptığımız bu güzel işi bozabiliriz. O nedenle şu adımları takip ediyoruz.

Tüm ürünleri gruplarına göre ayırmak: Etler, sebzeler, meyveler ya da diğer ürünler olarak kategorilendiriyoruz.

Paketi hasar görmüş ürünleri paketlemek: Paketi bozulmuş ürünlerin tüm paketini çıkarıp yeni poşetlerle saklamaya hazır hale getiriyoruz. Gerekirse iki kat olarak poşetliyoruz.

Ağırlıklarına göre düzenlemek: Daha ağır ve büyük olan ürünleri en alta yerleştiriyoruz. Bunlar genelde büyük et parçaları oluyor. Ardından üzerlerini daha küçük donmuş gıdalarla dolduruyoruz.

Paketli ürünleri sıralamak: Eğer paketlenmiş olarak satın aldığımız gıdalar varsa bu gıdaları maksimum yer kazanabilecek şekilde istifliyoruz. Düz hale getirebiliyorsak düzleyip dondurucunun en uygun yerlerine yan yana koyuyoruz.

En sık kullanılanları en üste yerleştirmek Minik minik dondurulmuş kıymalar ya da pizza hamurları her zaman ulaşabileceğimiz, en üst seviye de diyebileceğimiz dondurucunun kapağına yakın bölgeye koyuyoruz. Böylece tekrar tekrar aynı alanı aktarmaktan kurtuluyoruz.

Düzenleyici kutular kullanmak: Belki de en hayat kurtarıcı kısım burası. Düzenleyici kutuları yerleştirerek içindeki gıdaların hem bozulmasını hem de diğer ürünlerin kokularının geçmesini engelleyebiliriz. Ayrıca yerden kazanmak ve yalnızca ihtiyaç olan kutuyu kullanmak da cabası.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?