melki-yemegi-canakkale-one-cikan

Çanakkale'nin Köklü Mutfağından Mutlaka Denenmesi Gereken 16 Nefis Yemek

Favorilerime
Ekle

Nice destansı ve tarihi olaya ev sahipliği yapan Çanakkale deyince aklınıza ilk olarak köklü, kocaman bir kültür deryası, o doğa harikası boğazı, her adımınızda bambaşka, yepyeni şeyler öğrendiğiniz nefis bir şehir geliyor elbette, biliyoruz.

Ama bu güzelim şehri sayfalarca anlatsak yetmeyeceğinden biz bugün sadece size zengin mutfak kültüründen, enfes yöresel lezzetlerinden bahsedelim diyoruz.

Çanakkale'de yaşayanlara ne zamandır yapmadıkları yemekleri hatırlatıp akşam yemeği fikri olacak, memleketinden ayrı düşenlerin burnunda tütecek, Çanakkale'ye yolu düşmemiş olanlara ise gurme bir seyahat planı yaptıracak yemeklere bırakıyoruz sözü şimdi.

Yemekler soğumadan siz de hemen buyurun lütfen.

Küçük bir not: "Çanakkale'nin şöyle nefis bir yemeği de var, onu da listeye eklesek ya" dediğiniz yemekleri lütfen bize yorum olarak yazın. Hatta nefis tariflerini ve ağız sulandıran fotoğraflarını da gönderin, listemizi birlikte güncel tutalım.

En güzel başlangıç olur: Ovmaç çorbası

trakyagezi

Soğan ve unun bir araya gelmesiyle oluşan, tercihe göre üzerine salçalı ya da kırmızı pul biberli bir sos hazırlanan bu güzelim çorba, az malzemeyle yemek yapmanın çok daha fazla hüner gerektirdiğinin en lezzetli kanıtlarından. Kaselerce içilir.

Taze taze içmek gibisi yok: İskorpit çorbası

canakkalekulturturizm.gov.tr

Denizin nimetlerinden bol bol faydalanan mutfaklardan olan Çanakkale, iskorpit balığından yapılan çorbasıyla iddiasını konuşturuyor.

İskorpite eşlik eden domates, un, havuç ve türlü çeşit yeşillik de işin içinde dahil olunca ortaya çok özel bir lezzet çıkıyor. Bu çorba, Çanakkale'ye yolunuz düşerse denemeden dönmemeniz gerekenler arasında başı çekiyor.

Ispanağı en sevmeyene bile sevdirir: Ispanak çorbası

canakkalekulturturizm.gov.tr

Ispanak öyle bir tat ki seven çok sever, sevmeyen de hiç sevmez ya hani... Bu çorba, en sevmeyene bile sevdirecek bir lezzette.

İçinde ıspanak haricinde domates salçası, un, sarımsak, sirke ve soğan gibi malzemeler yer alıyor. Özellikle uzun ve soğuk kış akşamlarında iç ısıtmak için ondan iyisi olmuyor.

Daha önce belki de hiç duymadınız: Tumbi

canakkaleyegidiyorum

Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden en güzel ve en özel olanlarından biri tumbi. İçinde göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi lezzetler gizli.

Tavada kavrulduktan sonra fırındaki yolculuklarına uğurlanan bu minikler, tatlarının güzelliğini ise zeytinyağıyla perçinliyor. Dumanı üstünde sofraya çıktığında insan kaç tane yediğini sayamıyor.

Ispanağa bir güzellik daha: Çırpma

kadinlarkulubu

Şehrin ıspanağa güzelliği çorbayla bitmiyor, çırpma yemeğiyle de tüm lezzetiyle devam ediyor. Ispanak ve soğanın, un ile sudan oluşan karışımla bir araya gelip fırında nar gibi kızarmasıyla oluşuyor çırpma. Bir yiyen bir daha unutamıyor tadını, her gün olsa bıkmadan yenecek bir lezzet oluveriyor bir anda.

Bir tür mantar aslında: Melki yemeği

canakkalekulturturizm.gov.tr

Görüntüsü oldukça farklı olan bu yemek, aslında melki adlı bir mantarın başrolde olduğu nefis bir lezzet. Mantarların buluştuğu malzemeler arasında ise soğan, salça ve tuz karabiber ikilisi bulunuyor. Az ve öz malzemeyle hazırlanabilecek en güzel ana yemeklerden sayılıyor.

Besleyicilikte üstüne tanımaz: Yumurtalı tiken

canakkalekulturturizm.gov.tr

Yumurtalı tiken, şevketi bostan, soğan, yumurta ve salça gibi malzemelerle hazırlanıyor. Yumurtanın bolca proteinine şevketi bostanın vitamin dolu yapısı eklenince besleyicilikte de üst seviyelere tırmanıyor. Daha da ne olsun zaten? :)

Doysan da yemeye devam etmek istersin: Metez

canakkalekulturturizm.gov.tr

Farklı yörelerde peynirle yapılanı olsa da Çanakkale usulü metez, genel olarak kıymanın lezzetiyle dolu bir yemek.

Özenle hazırlanan ve yarım ay şeklinde açılan hamurun içine önce kıymalı iç harcı yerleştiriliyor, ardından bu hamurlar 10 dakika kadar suda pişiriliyor ve salçalı sosla buluşuyor. Sonrası sonsuz bir lezzet, damaktan silinmeyecek bir tat oluyor. Mis.

Börülceyi hiç böyle görmediniz: Börülce köftesi

canakkalekulturturizm.gov.tr

Börülcenin salatasından türlü türlü yemeğine kadar her halini görmüş olabilirsiniz ama ondan nefis köfteler yapılacağını belki de daha önce hiç düşünmediniz.

Çanakkale'nin en güzel ve farklı yöresel tatlarından olan börülce köftesi, şehre giden herkesin mutlaka yemesi gerekenlerden. İçinde ne var derseniz, hemen söyleyelim. Bu tarifte börülceye bolca baharat, domates, soğan, un ve yumurta gibi tatlar eşlik ediyor, iyi ki de ediyor.

Balık ve pilavın muhteşem uyumu: Lüfer pilavı

canakkalekulturturizm.gov.tr

Biz pilavı en çok tavukla bilen, tavukla tüketen insanlarız, doğruya doğru. Ama pilavın balıkla, özellikle de lüferle nasıl da güzel olabileceğinin kanıtı bu lezzeti herkes denemeli. Zaten bir kez tadına bakınca ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız, eminiz.

Bir de Çanakkale usulünü deneyin: Patlıcan kapama

canakkalekulturturizm.gov.tr

Patlıcan kapama çeşitli yörelerde farklı şekillerde yapılan bir yemek, biliyoruz. Ama Çanakkale'de yapılanın da hakkını verin, tadına bakmakla kalmayın onu doya doya yiyin diyoruz. Çünkü kendisi şeklinden lezzetine kadar bir yemekten beklenen her şeyi fazlasıyla veriyor, kendine daha ilk lokmasıyla hayran ediyor.

Sebzelerle buluşan balığın doyumsuz lezzeti: Papaz yahnisi

canakkalekulturturizm.gov.tr

Orijinal tarifinde izmaritgillerden sarpa adlı balığın kullanıldığı papaz yahnisi, sivri biber, soğan ve domates gibi mutfağın demirbaşı olan malzemelerle hazırlanıyor. Üzüm korukları eklenince yemek, kendine has lezzetine kavuşuyor.

Bunu denemeden dönmek olmaz işte: Tuzlu sardalya

canakkalekulturturizm.gov.tr

Çanakkale'de sardalya balığı çok meşhur. Özellikle binbir emek verilerek, günler hatta aylar harcanarak hazırlanan tuzlu sardalya söz konusuysa ünü daha da artıyor.

Size de gider gitmez tuzlu sardalya yapan bir yer bulup afiyetle yemek düşüyor. Enfes tadı, damaklarda uzun süre en güzel anı olarak yer ediyor.

Bildiğiniz tüm turşuları unutun: Patlıcan turşusu

canakkalekulturturizm.gov.tr

Turşuyu hepimiz yapıyoruz ki Çanakkale'de yapılanın ne farkı olabilir diye düşünüyorsanız henüz Çanakkale usulü patlıcan turşusunu görmemiş, tadına hiç bakmamışsınız demektir.

Çünkü bu öyle bir turşu ki en az kallavi bir ana yemek hazırlanıyormuşçasına emek harcanıyor, patlıcanlar haşlanıyor, lahanalar ayrılıyor, araya kereviz davet ediliyor, iple bağlanarak bütünlükleri sağlanıyor. Kısacası emeği de lezzeti de büyük oluyor.

Peynirli tatlıları çok seviyorduk zaten: Peynir helvası

yemekresimli

Peynirin üzerine reçel sürüp afiyetle yiyen insanlarız biz. Haliyle peynirli tatlıları da ayrı bir seviyoruz. Çanakkale usulü peynir helvası da işte tam da bu yüzden mutlaka denemeniz gereken tatlılardan. Üstelik peyniri bile özel olarak hazırlanıyor. Öyle emek dolu, öyle leziz.

Zeytinyağına teşekkürlerimizle: Basma helvası

canakkalekulturturizm.gov.tr

Un, şeker ve bolca ceviz içi kullanılarak hazırlanan bu güzelim helva, zeytinyağı ile yapılmasıyla farkını ortaya koyuyor. Soğuduktan sonra baklava dilimleri şeklinde kesilerek servis ediliyor. Tadına doyum olmuyor. Siz iyisi mi Çanakkale'de yemekle kalmayın, geri dönüş yolunda da bolca yanınıza alın. :)

Önemli bir not: Dönmeden önce sevdikleriniz ve kendiniz için en güzelinden Ezine peyniri almayı da unutmayın.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

15

Kübra Kayacı7 Ocak 2017 07:33
Çanakkaleliyim babaannem patlıcan turşusu yapıyo bide peynir helvası <3
Yanıtla
Kenan Türker15 Ekim 2016 13:48
Papaz yahnisi pacoz kefalden olur.atmayin!bademli midye nerde?kuna nerde?terbiyeli zargana,ekşi narlı palamut..hepsi sadece Çanakkale yemeğidir ,benzer başka tarifler olsa da
Yanıtla
Hakan Maill14 Ekim 2016 13:08
35 yıldır çanakkalede yaşıyorum hiç görmediğim şeyler var. lüfer pilavı diye bişey burada yok olmazda lüferi ziyan etmeyiz biz.
Yanıtla
Kenan Türker 15 Ekim 2016 13:50
Yanıtla
böyle birşey yok Çanakkalede
Suna Poyraz Durmaz14 Ekim 2016 12:20
Offf metez olsa da yesek çok özledim uzun zamandır yemiyorum neredeymiş burası
Yanıtla
Ünal Özarıcı13 Ekim 2016 12:59
Metez çerkez yemeğidir, Çanakkalenin yöresel lezzeti değildir. Kafkasyadan günümüze gelen bir hamurişidir ! Not: Çerkezim ;)
Yanıtla
Gözde Güçin13 Ekim 2016 11:47
Hepi topu 4 tanesini biliyorum. Bu yemekler Canakkale'nin neresinden?
Yanıtla
Korkut Kaptanoğlu13 Ekim 2016 09:27
Yukarıdaki yemeklerin hepsinin Çanakkaleye has olduğundan emin misiniz. Yoksa şaka mı?
Yanıtla
Hakan Aksoy 13 Ekim 2016 19:09
Yanıtla
Peynir helvası demişler kadir usta nın elinden çıkanla ilgisi yok
gijotigizemaslan 24 Aralık 2022 07:18
Yanıtla
Bence de şaka , Biga köftesi, biga peynir tatlısı, dızmana daha çok yemek var
Gonca Çetinkaya12 Ekim 2016 08:46
Doğma büyüme çanakkaleliyim. Bu saydıklarınızdan bir tek helvamızı ve tuzlu balığı tanırız. İlginç ;) tabi biz mi iyi bileceğiz dşz daha iyi bilirsiniz :()
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?