caksir-otu-koku-faydalari-2-one-cikan

Gövdesinden Köküne, Dertlere Deva Olmaya Gelmiş Bir Güzel: Çakşır Otu

Favorilerime
Ekle

Her hafta aktarlarda karşımıza çıkan bitkileri, ürünleri incelediğimiz, herkes haberdar olsun istediğimiz doğal isimlerde bugün sıra çakşır otunda!

Görür görmez insanda "Ben bunu bir yerden tanıyorum galiba" hissi uyandıran, sarı çiçekli pek sempatik bir bitki kendisi. Faydalarıysa kendisinden hiç beklenmeyecek kadar fazla.

İşte bu yüzden herkes tarafından tanınmayı hak ediyor diyor ve çakşır otu nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, bir zararı, yan etkisi var mıdır anlatıyoruz.

Çakşır otunu tüm yönleriyle tanımanın zamanı geldi!

Kimdir, nedir, nereden gelir: Çakşır otu nedir?

Çakşır otu maydanozgiller ailesinin pek sevimli bir üyesi. Sevimli deyince ufak tefek bir bitki olduğunu düşünebilirsiniz ama yanıltmış olmayalım, kendisi boyu 2-3 metreye kadar çıkabilen oldukça büyükçe bir bitki olur. Az nemli topraklarda çok kolay bir şekilde, neredeyse kimseyi uğraştırmadan kendi kendine yetişir, büyür.

Sarı renkli çiçekleri, gövdesinin tepe kısımlarında adeta bir şemsiye gibi gözüktüğünden tarlalarda çok uzaklardan bile onu hemen fark etmek mümkündür. Zaten birçoğumuza çok tanıdık gelmesinin nedenlerinden biri de bu.

Kendisi oldukça uyumlu bir bitki olduğundan Doğu Anadolu'dan tutun Akdeniz'e kadar ülkemizde birçok bölgede bulunabiliyor. Bu sayede ondan hepimizin faydalanabilmesi de mümkün oluyor.

İçeriğine gelirsek, yapılan araştırmalara göre çakşır otunun içinde bol miktarda tanen, saponin, alkaloit, reçine ve nişasta bulunuyor. İçerdiği uçucu yağlarsa ne yazık ki pek hoş bir koku sağlamıyor.

Son olarak, çakşır otunun farklı türleri olduğunu, "kerkul" olarak anılan türünün sarı renkli çiçekleriyle dikkat çekerken "helizdağlı" olarak anılan türünün büyük tohumları ve içi açılınca içinden süt akan yaprakları ile kolayca ayırt edilebildiğini de söyleyelim ve asıl önemli kısma geçelim...

Tanımak yetmez, ne işe yarar öğrenmeli: Çakşır otunun faydaları nelerdir?

  • Çakşır otunun en çok bilinen faydası, vücutta afrodizyak etkisi yaratarak cinsel gücü artırıcı bir özellik göstermesi.
  • Bunun yanı sıra çakşır otu, kaslarda ve eklemlerde oluşan ağrıları dindiriyor.
  • Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.
  • Vücudumuzdaki toksinleri, yani zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor.
  • Bu özelliği sayesinde soğuk algınlığından tutun geçmek bilmeyen balgama kadar kış hastalıklarıyla ilgili birçok sorunu çözüyor.
  • Vücutta kan şekerini düşürücü bir etki yaratıyor, bu nedenle ölçülü tüketmek, aşırıya kaçmamak büyük önem taşıyor.
  • Vücuda sağladığı enerji sayesinde zindelik veriyor.
  • Hücrelerin kendilerini yenileme sürecini hızlandırıcı etkisiyle yaraların iyileşme sürecine katkısı olduğu biliniyor.
  • İştah açıcı bir etki oluşturduğundan özellikle kilo almak isteyip de alamayanlar tarafından değerlendiriliyor.
  • Çakşır otu ve kökü nereden alınır, nasıl kullanılır?

    panthiinternational

    panthiinternational

    Çakşır otunun faydalarını öğrenince hemen aktara gidip almak isteyebilirsiniz diye hemen nasıl kullanacağınızdan da söz edelim istedik.

    Güvendiğiniz aktarlardan bulabileceğiniz çakşır otunu, çay, macun, toz, kök ya da yağ şeklinde bulabilirsiniz.

    Eğer çakşır otunu çay olarak tüketmek istiyorsanız toz ya da kök olarak çakşır alabilir, aldığınız bu toz ya da kökten 1 tatlı kaşığı kadarını, kaynattığınız suyun içinde 10-15 dakika kadar demleyip süzdürdükten sonra ortaya çıkan çayı afiyetle içebilirsiniz. (Kök şeklinde aldığınız çakşırı, evde kendiniz de toz haline getirebilirsiniz.) Bu çayı günde 1 bardak içmeniz yeterli olacaktır.

    Eğer afrodizyak etkisinden faydalanmak istiyorsanız ya doğrudan karışım halinde satılan çakşır macununundan edinebilir ya da çakşır tozu alıp 1 çay kaşığı kadar çakşır tozunu 1-2 çay kaşığı kadar bal veya pekmezle karıştırarak tüketebilirsiniz. Bu karışımı günde 2 kez kullanmanız yeterli.

    Eğer cildinizdeki yara, sivilce ve akne izlerinden kurtulmak için çakşır otu kullanmak istiyorsanız çakşır yağını tercih edebilir, 1 çay kaşığı kadar çakşır yağını yarım çay kaşığı kadar zeytinyağıyla karıştırdıktan sonra uygulamak istediğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz.

    Yan etkilerinden haberdar olmak önemli: Çakşır otunu ya da kökünü kullanmanın zararı var mıdır?

    caksir-koku

    Çakşır otu ve kökü, uzun süreli ve aşırı dozda kullanımlarında ruh hali üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle mutlaka ölçülü bir şekilde kullanmak gerekiyor.

    Aynı şekilde ciddi ve kronik bir rahatsızlığı olanların, hamilelik dönemindeki kadınların kullanmaları tavsiye edilmiyor.

    Son olarak, elbette herhangi bir ürün gibi çakşır otunu ya da kökünü tedavi amaçlı olarak kullanmaya niyetliyseniz öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?