sogan-buzdolabinda-kasim-2020

Hemen Şimdi Buzdolabından Çıkarmanız Gereken 11 Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Buzdolabı olmadan bir hayat düşleyebiliyor musunuz? Düşünsenize buzdolabı olmasa o saatlerce uğraşarak yaptığınız yemekler hemen bozulacak ve soğuk tüketilmesi gereken şeyleri hiç tadamayacaktınız.

Ama buzdolabı çağımızın icadı diye ona her elimize geçeni koyabiliriz diye de bir kaide yok. Çünkü bazı yiyecek maddelerini buzdolabına koyduğunuz anda ona iyilikten çok, kötülük yapıyorsunuz.

Yani diyeceğimiz o ki bazı yiyeceklerin yeri buzdolabı değil, ya mutfak tezgahı ya da kiler. Şimdi hemen buzdolabınızın kapağını açın ve çok geç olmadan bu yiyecekleri dolaptan çıkarın. Çünkü eminiz bunlardan biri ve birden fazlası şu an buzdolabı rafınızda...

Not: Buzdolabına konmaması gereken "eşyaları" öğrenmek için ise şu içeriğimizi okumak isteyebilirsiniz.

Katılaşsın istiyorsanız başka: Zeytinyağı ve tüm sıvı yağlar

zeytinyagi-buzdolabina-konmaz

Zeytinyağının yeri kuru, serin ve karanlık yerler olmalı. Bunun yerine zeytinyağını buzdolabınızda saklamayı tercih ettiğiniz takdirde yoğunlaşarak kalınlaşacak ve tereyağı kıvamına gelecektir. Yazıktır.

Bir keyfiniz var, onu da mahvetmeyin: Kahve

buzdolabinda-kahve-cekirdekleri-kasim-2020

Kahve taze kalsın diye buzdolabına koyanlar olduğunu biliyoruz. Ama aslında yanlış bir şey yapıyorsunuz. Zira buzdolabında bekletilen kahve tüm tadını kaybeder ve hatta buzdolabındaki tüm diğer kokuları içine çeker.

Eğer çok fazla kahveniz varsa onları derin dondurucuda saklamanızı öneririz. Diğer durumlarda kahveyi ağzı kapalı bir kavanoz içinde, hava geçirmesine izin vermeden serin ve kuru bir yerde saklayınız.

Ne gereği vardı ki?: Bal

deli-bal-2-faydalari

Son kullanım tarihi neredeyse yoktur balın. Kavanozun ağzını sıkıca kapattığınız takdirde sonsuza kadar dışarıda saklayabilirsiniz.

O yüzden buzdolabına koyup ziyan etmeyin. Zira buzdolabına konulan bal kristalize olacak ve şekerlenecektir. Gerek yok.

Nişasta soğuk sevmez: Patates

patates-buzdolabinda-kasim-2020

Patatesin içinde bolca bulunan nişasta soğuk havayla karşılaştığında şekere dönüştüğü için buzdolabına koyma hatasına düştüğünüz patatesler şekerlenecek ve pütür pütür olacaktır.

Patatesin dokularının koruyabilmek için ise onları kesinlikle soğuk değil serin bir ortamda saklamalısınız. Kiler ideal ama kileriniz yoksa onlara karanlık bir köşe ayarlamanızda fayda var. Ayrıca patatesleri plastik değil kağıt poşet içinde saklamak nefes almalarını sağlayacağı için geç çürümelerine de yardımcı olur. Aklınızda olsun.

Buzdolabından ve patatesten uzak: Soğan

sogan-buzdolabinda-kasim-2020

Soğaaaan-patteees diyen pazarcı abileri siz boşverin, beraber satılsa da beraber saklanmaması gereken iki yiyecek maddesi patates ve soğan. Zira ikisi birlikte saklandıklarında daha çabuk bozuluyorlar.

Kader onları ayırsa da bir ortak noktaları var: Buzdolabına konulmamaları gerektiği. Zira patates gibi soğan da buzdolabına girdiğinde soğuk ve nemin etkisiyle yumuşayacak ve küflenecektir. Bu söylediğimiz kuru soğan için geçerli tabii. Yeşil ve frenk soğanı daha fazla su barındırdığı için onda böyle bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız.

Filizlenmesin, yazık: Sarımsak

bir-dis-sarimsak-yemek-ne-ise-yarar-3-one-cikan

Sarımsağı buzdolabında tutacaksanız eninde sonunda onun filizlenmesine hazır olmalısınız. Lastik kıvamına gelip küflenmesinden hiç bahsetmiyoruz bile. Sarımsak dediğin serin ve kuru yerde saklanır. Olayı o.

Siz de yapıyorsunuz biliyoruz: Domates

kislik-domates-konservesi-1

Hemen herkesin yaptığı bir hata bu: Domatesi buzdolabında sebzelikte saklamak.

Hata diyoruz çünkü buzdolabı içindeki soğuk hava domatesin olgunlaşma sürecini durdurur ve kristallerin gelişmesini sağlar. Olgunlaşma ise domatese tadını veren yegane şey. Yani domatesleri buzdolabına koyarak tüm tadını kaybetmesini sağlıyorsunuz. Daha üzücü bir şey olabilir mi?

Çiçek gibi davranın ona: Fesleğen

feslegen-buzdolabinda-kasim-2020

Burada daha önceki kahve maddemize geri dönüyoruz çünkü fesleğen de aynı kahve gibi buzdolabındaki tüm yemek kokularını içine çekme ve kendi orijinal tadını kaybetme özelliğine sahip. Hızlıca solması da bonus olsun.

O zaman ne yapıyoruz? Fesleğeni buzdolabında değil tıpkı çiçek gibi bir bardak/kap suyun içinde saklıyoruz. İşimizi garantiye alıyoruz.

Yazık, günah: Ekmek

cevizli-ekmek-tarifi

Ekmeği bazılarınız bayatlamasın diye buzdolabına koyuyormuş, öyle duyduk. Ama aslında bu onun daha çabuk bayatlamasını, kurumasını sağlıyor desek?

Ancak dilimlenmiş sandviç ekmeği ise ve 4 gün içinde tüketeceğinizden eminseniz sarılı bir şekilde dondurucunuzda tutabilirsiniz. Ancak dondurucudan çıkardıktan sonra iyice çözülmesini bekleyin ve öyle tüketin.

Bırakın olgunlaşsın: Avokado

avokado-nasil-saklanir-yeni-4

Aynı domateste bahsettiğimiz gibi avokado da buzdolabına girince olgunlaşmasını durduran besinlerden. Avokadolarınızın olgunlaşmasını ve daha lezzetli olmasını istiyorsanız onları buzdolabında değil, sıcak bir yerde tutmalısınız.

Ancak benim avokadolarım yeterince olgun diyorsanız buzdolabında tutmanızın bir sakıncası yok.

Acı yok Rocky: Acı soslar

Acı soslar kesinlikle buzdolabında tutulmamalı diyemeyiz ama tutmanızın da hiçbir faydası yok. Zira soğuk hava acı sos içindeki lezzet bileşenlerinin dağılmasını yavaşlatan bir özelliğe sahip. Oda sıcaklığında da saklayabilirsiniz, size bir zararı dokunmaz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?