burdur-sis-one-cikan

Yemeklerini Görünce Hiç Ayrılmak İstemeyeceğiniz Burdur'un 12 Nefis Lezzeti

Favorilerime
Ekle

Rivayet edilir ki Burdur'un adı Yunan Mitolojisi'nden kopup gelen, ardından bölgeye göçen Türkmenlerin de sıkça söylediği "Cennet buradadır, burada dur" sözünden gelir. Zamanla "burada dur" sözü şehre adını verir ve Burdur, tüm güzelliğiyle ortaya çıkıverir.

Tahmin edeceğiniz üzere tarihi de çok eskilere dayanıyor bu güzelim şehrin. Öyle ki attığınız her adımda yepyeni tarihi bilgiler öğrenebiliyor, İnsuyu Mağarası, Kibyra Antik Kenti ya da Burdur Müzesi'nde dünyada tek ya da nadir bulunan birçok eserle yüz yüze geliyorsunuz. Köklü kültüründen, doğal güzelliklerinden hiç bahsetmiyoruz bile.

Kısacası, Burdur'u anlatmaya kalksak sayfalar yetmez bize. O yüzden biz size sadece nefis yöre mutfağından bahsedeceğiz bugün. Burdurluları ve Burdur'da yaşayanları inceden kıskanacak, memleketinden ayrı düşenlerin hüznüne ortak olacağız. Burdur'a bugüne dek hiç yolu düşmeyenlere de ilham olmayı unutmayacağız tabii.

Bu nefis yemekleri daha fazla soğutmadan Burdur mutfağına gidelim o zaman, kalkın bilet alıyoruz!

Emek ister: Gazel (Kazel) böreği

burdurkulturturizm

Un ve nişastanın başrolleri paylaştığı hamuru özenle hazırlanıp açılan gazel böreğinin iç harcı ise rendelenmiş soğan, patates ve kıymadan oluşuyor. İçinden maydanoz, tuz ve biber de eksik edilmiyor. Bol malzemeli iç harcıyla buluşan ve yağlanan yufkalar, tepsi ya da sinideki yerlerini alınca fırındaki nefis yolculuklarına uğurlanıyor.

Eski zamanlarda yapıldığı gibi mangal ateşinde ya da büyük yer ocaklarında odun ateşinde pişirilince daha da bir enfes oluyor.

Baharatlardan uzak: Burdur şiş

halkgurmesi

Burdur şiş, diğer şiş kebaplardan kendini sade güzelliği ile ayırıyor. Çünkü içine tuzdan başka bir baharat girmiyor. Kuyruk yağıyla anlamını bulan burdur şiş, bolca pideyle afiyetle yeniyor.

Denemeden dönmemeli: Burdur usulü testi kebabı

on5yirmi5

Farklı yörelere ait testi kebapları olduğunu bilsek de Burdur'unkini de bir denemeden olmaz dedik. Dar ağızlı testilerin içine konan koyun etinden yağlı kaburgaların kömür ateşinde ağır ağır pişmesi fikrini çok sevdik.

Dileyenler et yalnız kalmasın diye yanına patatesten patlıcana çeşit çeşit sebzeler de koyabiliyor üstelik. Daha ne olsundu ki?

Başlı başına bir ziyafet: Çekme

e-sehir

Kuzu eti ile hazırlanan ve Burdur'da en alası yapılan çekme, tam bir ziyafet yemeği aslında. Eskiden daha çok düğün gibi özel günlerde hazırlanan bu nefis yemek, kuzu etinin salça ile buluşup bir güzel kızartılması, et suyu ve bolca tereyağı ile yapılan pilavın üzerine yerleşmesiyle oluşuyor. Daha doyurucusu zor bulunuyor.

Doymayan kalmasın: Kömbe (Çanak ekmeği)

tefennivillas

Burdur usulü kömbe, yörede çanak ekmeği olarak da bilinen nefis bir hamur işi yemeğidir aslında. Özene bezene hazırlanan hamurun içine tahin, ceviz, pekmez ya da haşhaş konarak hazırlanır. Hamurun ağzı kapatılıp her yanı kızarana kadar pişmesiyle tamam olur. Mis gibi yükselen kokusuyla lezzetini kanıtlar nitelikte çıkar sofralara.

Peyniri özel: Burdur usulü peynirli pide

tefennivillas

Özel bir peynir çeşidi olan kelle peyniriyle yapılmasıyla farkını ortaya koyuyor bu pide. Nefis pide hamurunun üzerine peynir ve maydanoz konarak hazırlanıyor. Dileyenler farklı malzemelerle pideyi zenginleştirebiliyor. Burdur'a yolunuz düşünce her yerde karşınıza çıkabilecek bu pideyi mutlaka yemeniz gerekiyor. Öyle lezzetli bir pide ki yiyenler ne demek istediğimizi anladı bile. :)

Kabağı hiç böyle görmediniz: Kabak helvası

nurselinmutfagi

Daha çok dolmalık olarak bildiğimiz sarı kabaklar, bu helvada karşımıza tatlı olarak çıkıyor. Şaşırtıcı olsa da rendelenmiş kabakların şeker ve limon suyu ile bir araya gelip pişmesi sonucu enfes bir tatlı çıkıyor ortaya.

Üzeri de bademlerle süslendi mi, tadına doyum olmuyor. Kahvaltılarda reçel niyetine bile yeniyor.

Bildiğiniz tüm muhallebileri unutturur: Burdur muhallebisi

yemekekrani

Burdur muhallebisi, daha anlatırken bile ağzımızı sulandıran tarifler arasında yerini çoktan aldı. Pirinç unu ve nişasta ile hazırlanan muhallebi, dövülmüş damla sakızıyla buluştuğunda tam anlamıyla seviye atlıyor.

Tabaklara dizilip soğuduktan sonra da hemen yenmiyor, başka bir tabağa baş aşağı boşaltılıp üzerine şeker ve suyla hazırlanmış bir şerbet dökülüyor. İsteyenler üzerini reçelle de taçlandırabiliyor bu nefis muhallebinin. Kaşıklar dolusu yemek şart oluyor.

Cevize güzelleme: Ceviz ezmesi

karamanli

Ceviz içleri ve irmik buluşuyor bu nefis helvanın yapımında. Birlikte daha bir güzel hale gelen ikili, şeker ve suyun yardımıyla bir güzel harman oluyor. Pudra şekeri de tarife dahil olunca ortaya baklava dilimleri şeklinde sunulan bu nefis tat çıkıyor.

Bu da pekmezlisi: Ceviz helvası

alternatifmutfakk

Ceviz ezmesinin irmik yerine un, şeker ve su yerine de pekmez kullanılarak yapılmasıyla oluşuyor ceviz helvası. Cevizi kullanırken eli korkak alıştırmamak, bol malzemeli nefis bir helva yapmak makbul oluyor. Ceviz ezmesi gibi baklava dilimleri şeklinde sunulması da şart olmayan bu nefis tatlı, yeni favorilerinizden olacağa benziyor. :)

Az malzeme ustalık gerektirir: Kuymak (Guymak) tatlısı

e-sehir

Şeker, su, nişasta ve tereyağı ile hazırlanan, içinden bademlerin de eksik edilmediği bir tatlı kuymak. Az malzemeyle yemek yapmanın daha büyük bir ustalık gerektirdiğinin en tatlı kanıtlarından kendisi.

Kışa bambaşka bir hazırlık peşinde olanlara: Patlıcan reçeli

resimlitarifleri

Kış hazırlıklarına ara vermeden devam ettiğimiz, bir yanda salça kaynatırken bir yanda son güneşlerde kurutulan erişteleri özenle serdiğimiz bugünlerde, Burdur'dan da destek gecikmedi uzun ve soğuk kış günlerine. Patlıcandan yapılan nefis reçelin tadına bayılacak, bugüne dek yemediyseniz tadına bakar bakmaz bağımlısı olacaksınız.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?