brasserie-ve-bistro-arasindaki-farklar-yeni

Soran Olur: Brasserie ve Bistro Arasındaki Farklar Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Brasserie ya da bistro kelimelerine aşina olmasanız da muhtemelen daha önce bir bistro ya da brasserie'de oturdunuz ve bir şeyler yiyip içme fırsatı buldunuz. Aslında bahsedeceklerimiz size yeni gelmeyecek ama yeni olacak. Brasserie ve bistro arasındaki farklar da böyle bir şey.

Bistronun dünya dillerine ismini bağışlamasının 1812 yılına dayandığı ve Napolyon'un Fransa'sını işgal eden Rus askerlerinin, hızlı yemek yeme alışkanlıklarının buna sebep olduğu düşünülür. Çünkü 'bystro' Rusça'da 'hızlı' anlamına gelmektedir. "Çabuk yap savaşıyoruz burada işimiz gücümüz var, bystro bystro" diyen Rus askerleri de böylece yemek sektörünün geleceğine etki etmiştir.

Rus asıllı Fransız vatandaşı olan bistroya orta düzeyde fiyatlara sahip, jenerik yemeklerin (en çok tüketilen, en bilinen) yapıldığı, bu yemeklerin her gün değişebildiği, haliyle hızla tüketildiği, grand tuvalet giyinmek gibi bir zorunluluğu olmayan restoran türü diyebiliriz.

Yazılması ve okunması bistrodan çok daha zor olan brasserie, Fransızca'da 'Birahane' anlamına gelir. Yani brasserie, içerisinde bira ve meze çeşitleri bulunan bir restoran türünden başkası değildir. Ancak içerisinde bizim de bulunduğumuz dünya ülkeleri "Brasserie gibi güzel bir kelimeyi, birahane yapamayız" diyerek devşirmişler.

Brasserie, bistroya göre daha lezzetli ve çeşitli yemeklerin sunulduğu, kaliteli servisin yapıldığı, masaların örtülü olduğu, insanların görece şık giyindiği, hemen hemen tüm alkol türlerinin verildiği bir restoran türü. Tabii Türkiye'de yer yer "Bizim mekana da brasserie diyelim de menüye fiyatları yazarken elimiz güçlensin" algısı da yok değil.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?