hindistan-cevizi-yagi-nasil-elde-edilir

Yapılışından Faydalarına Bu Yaz Mutlaka Denemeniz Gereken Bitkisel Yağlar

Favorilerime
Ekle

Yaz gelince siz de cilt bakımını ihmal edenlerden, "Bir güneş kremi sürsem yeter ya" diye düşünenlerdenseniz hemen buyurun böyle. Çünkü size anlatacak çok şeyimiz, verecek çok ev yapımı bitkisel yağ tarifimiz var.

Herkes yüzünü daha çok doğaya dönmeye çalışırken, yedikleri içtiklerinden tutun da kullandıkları şampuanlara dek organik ürünler tercih etmeye başlamışken siz de cildinize bir güzellik yapın, onu her zaman önemseyin.

"Zaten tatile gideceğim, saçlarım güneşten-denizden yıpranacak", "Öyle bir güneşleneceğim ki zaten derim sonradan mutlaka soyulacak" gibi düşüncelere kapılıp kendinizi tepeden tırnağa boş vermişliğe kaptırmayın, yazın uygulanabilecek kremler ve yağları öğrenip güneşe-denize karşı önlemlerinizi şimdiden alın.

Yaz uzun, bu bilgiler daha çok lazım olacak, biz baştan uyarmış olalım!

Böyle bir şey mümkün olabilir mi ya: Evde nasıl bitkisel yağ yapılır?

Ev yapımı bitkisel yağ tarifi dedik, sizi de pek bir merakta bıraktık, farkındayız. Hatta "Evde bitkisel yağ yapılabilir mi ki?" dediğinizi duyar gibi olduk. O yüzden sözü uzatmadan konuya girelim dedik.

Evet dostlar, evde bitkisel yağ yapılabilir. Bunun için destek alacağınız en önemli malzeme de zeytinyağı. Ev yapımı bitkisel yağların vazgeçilmez ismi olan zeytinyağını soğuk sıkım ya da sızma olarak kullanabilirsiniz. Elbette evde kendi bitkisel yağınızı kendiniz yapmak istediğiniz, şöyle en doğalından istediğiniz yağı elde etmek istediğiniz için de zeytinyağını bulabildiğiniz en doğalından seçmelisiniz.

"Ama zeytinyağını da hazır almak istemiyorum" derseniz sizi hemen Efsanevi Öyküsü, Yapımı ve Çeşitleriyle Ölmez Ağacın Mucizesi: Zeytinyağı yazımıza alabilir, tüm ayrıntılarıyla anlattığımız zeytinyağı tarifinde buluşabiliriz.

Biz yeniden konumuza dönelim, ev yapımı bitkisel yağların sırlarını bir bir ortaya dökelim.

İşte beklenen tarif geldi: Ev yapımı bitkisel yağ tarifi

Bitkisel yağ yapımı elbette kullanacağınız bitkiden bitkiye ufak farklılıklar gösterecek. Ancak temelde bilmeniz gereken ek bir tarif var aslında. O da tam olarak şöyle...

Malzemeler:

1 birim kullanacağınız bitki
2 birim zeytinyağı
1 adet kapaklı cam kavanoz
1 adet koyu renk kapaklı cam şişe

Nasıl Yapılır?

Kullanacağınız bitkiyi seçerek işe başlayın. Bu bitki biberiye, lavanta ya da nane de olabilir; limon, portakal ya da havuç gibi sebze-meyveler de... Bitkinizi seçtikten sonra onu bol suyla yıkayıp güzelce temizleyin. Ardından kağıt havluyla tüm suyunu aldırın ya da kurumasını bekleyin. Taze taze aldığınız bu bitki kaç gramsa onun 2 katı kadar zeytinyağını hazır edin. Örneğin 10 gram biberiye kullanacaksanız 20 mililitre zeytinyağı kullanmanız yeterli olacaktır. Kapaklı cam kavanozu alın ve içine bitkileri ekleyin. Bitkilerin üzerine de zeytinyağını ilave edin ve kavanozun ağzını kapatıp bolca güneş gören bir yere kaldırın. En az 1 ay boyunca kavanozu bu şekilde güneş gören bir yerde bekletin. Her gün en az 1 kez kavanozu güzelce çalkalamayı da ihmal etmeyin.

1 ay ya da daha uzun bir süre bekledikten sonra cam kavanozu açın, içindeki karışımı temiz bir tülbentten geçirin. Tülbentten geçirirken yağın içinde yumuşamış bitkileri de güzelce sıkın ki yağ daha aromatik bir hal alsın. Sıktığınız bu yağı ışık geçirmeyecek koyu renkli ve kapaklı bir cam şişeye alın ve serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklayın. Yaklaşık 1 yıl boyunca güvenle kullanabilirsiniz. Mis.

Aklınızda bulunsun: Seçeceğiniz bitki yukarıda da saydığımız gibi nane ya da lavanta gibi yapraklı bitkilerse onları olabildiğince tazeyken almaya ve zarifçe temizlemeye özen gösterin. Eğer limon ya da portakal yağı yapmayı düşünüyorsanız onları kavanoza bir bütün halinde koymayın. Rendenin kalın kısmıyla kabuklarını beyaz kısmını almayacak şekilde rendeleyip sadece bu kabukları cam kavanoza ekleyin. Havuç gibi rendelendiğinde çokça sulanacak sebze ve meyveleriyse rendelemeyin, sebze-meyve soyma aparatlarıyla ince şeritler halinde kesip kavanoza yerleştirin ve o şekilde zeytinyağıyla buluşturun.

Son olarak biberiye ve karanfil gibi tazesini bulmakta zorlandığınız bitkiler varsa bu bitkilerin kurutulmuş hallerini aktarlardan temin ederek de bu bitkisel yağ tarifini gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz, bizden söylemesi.

"Neden ev yapımı olmalı" derseniz: Bitkisel yağlar ve faydaları

gullu-dus-jeli-yeni

Ev yapımı bitkisel yağ tarifini temel hatlarıyla öğrendikten sonra geçelim şimdi de neden evde kendi ellerinizle yapın dediğimize.

  • Bitkisel yağlar, cildi temizlemenin ve güçlendirmenin en doğal yollarından birini sunuyor.
  • Birçok kozmetik ürüne göre cildimiz üzerinde çok daha büyük olumlu etkileri olduğu biliniyor.
  • Ev yapımı bitkisel yağlar, güvenilirlik açısından "doğal" adı altında satılan birçok bitkisel yağdan çok daha doğal oluyor.
  • Kullanılan bitkiye göre çokça değişiklik gösterse de cildin kirlerden arınması konusunda yardımcı oluyor.
  • Cildi arındırmakla da kalmayan bitkisel yağlar, cildin nemlenmesine de destek veriyor.
  • Cildin nemlenmesi sayesinde de bu yağlar vücutta kırışıklık karşıtı bir etki yaratıyor.
  • Karanfil ve nane yağı gibi yağlar yapılıp kullanıldığında zihin açıcı, enerji verici etkiler oluşturduğu da söyleniyor.
  • Yani, anlayacağınız bitkisel yağlar tahmin edebileceğinizden çok daha faydalı. Siz yeter ki hangi bitkinin hangi faydasından yararlanmak istediğinize karar verin. Gerisini zeytinyağı ve cam bir kavanoz halleder.

    Bu tarifi gözünüzün önünden ayırmak istemeyeceksiniz: Doğal güneş kremi tarifi

    hindistan-cevizi-yaginin-cilde-yararlari

    Bitkisel yağlardan söz ediyorduk, nereden çıktı şimdi krem demeden önce bir malzeme listesine göz atın, bu yaz ne kadar mutlu olacağınızı bir düşünün deriz. Zira malumunuz, piyasada bulacağınız birçok güneş kremi ateş pahası. Bir de cilt tipinize en uygun olanı seçmek zorunda kalıyor, sizi kaç saat güneşten korusun diye günlerce düşünüp ona göre karar veriyorsunuz. En önemlisi de içinde aslında kim bilir ne kadar kimyasal madde vari cildinize alerji yapar mı, uzun vadede cildinize zarar verir mi asla bilemiyorsunuz.

    Tam da bu nedenlerle istedik ki bitkisel yağlardan destek alalım, evde kendi güneş koruyucu kremimizi en doğalından kendimiz yapalım. E hadi o zaman kolları sıvayın başlayalım!

    Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar balmumu (Aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz)
  • 1-2 yemek kaşığı kadar karite yağı (Piyasada shea yağı ya da shea butter olarak da anılıyor)
  • 2 yemek kaşığı çinko oksit (isteğe bağlı)
  • Nasıl Yapılır?

    Çinko oksit hariç diğer tüm malzemeleri cam bir kasenin içine alın. Bir tencerede su kaynatın. Kaynayan bu suyun bulunduğu tencereye, cam kase suya değmeyecek şekilde malzemelerin bulunduğu kaseyi oturtun. Kaynayan suyun sıcaklığıyla tüm malzemeleri tahta bir kaşıkla karıştırarak eritin. Tüm malzemeler eriyip iyice birbirine karıştıktan ve karışım homojen bir hal aldıktan sonra kaseyi alın ve karışımı soğumaya bırakın. Karışım soğumaya başlayınca içine dilerseniz çinko oksit de ekleyebilirsiniz.

    Ardından karışım katılaşmadan onu kapaklı-cam bir kavanoza aktarın ve tamamen soğuyup katılaşmasını bekleyin. Son olarak kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve kullanmak istediğiniz her an gönül rahatlığıyla kullanın. Güneş kreminiz hazır oldu bile!

    Küçük bir not: "Çinko oksit de nedir?" diye düşünenler için açıklamış olalım: Çinko oksit aslında doğada da bulunan bir madde. Ancak cilde uygulanabilir olması için doğru yerlerden, örneğin cilt bakım ürünleri satan güvenilir internet sitelerinden almanız gerekiyor. Bu nedenle tavsiyemiz, hiç çinko oksit kullanmadan da bu tarifi uygulamanız yönünde, aklınızda bulunsun.

    Havuçları hazırlayın, bronzlaşıyoruz: Ev yapımı bronzlaştırıcı krem tarifi

    Tüm yaz güneşle iyi anlaşanlardan, bronzlaşmaktan hoşlananlardansanız yaklaşın böyle. Sizi de unutmadık!

    Malzemeler:

  • 2 adet orta boy havuç
  • Bir miktar zeytinyağı ya da susam yağı
  • 2-3 adet çubuk tarçın
  • Nasıl Yapılır?

    Havuçları soyacak yardımıyla ince ince dilimleyin. (Daha etkili bir yağ için havuçları rendenin kalın tarafıyla rendeleyerek de değerlendirebilirsiniz ama dikkat edin çok sulanmamalılar.) Ardından cam bir kavanoza koyup üzerine üstünü geçecek kadar zeytinyağı ya da susam yağı ekleyin. içine çubuk tarçınları da atıp kavanozun kapağını kapatın ve güneş gören bir yerde 20 gün kadar bekletin. Bu karışımı bekletirken her gün en az bir kere güzelce kavanozu çalkalayın. Ardından tülbentle karışımı başka bir cam kaseye süzdürün ve havuçtan arta kalanları yağdan tamamen ayırın. Süzdürdüğünüz yağı ışık geçirmeyen, koyu renkli cam bir şişeye aktarın. İşte bu kadar!

    Bronzlaşmak isteyenlere pratik çözüm: Bronzlaştırıcı güneş yağı tarifi

    dus-jelleri-222-yeni

    Sadece havuç yağı ya da kakao yağı sürüp istediği etkiyi yakalayamayanları ama yukarıdaki bronzlaştırıcı krem tarifini yapacak kadar uğraşmak istemeyenleri de böyle alalım hemen!

    Malzemeler:

  • 20 ml ceviz yağı
  • 20 ml kakao yağı
  • 20 ml havuç yağı
  • 20 ml susam yağı
  • Nasıl Yapılır?

    Tüm yağları cam bir kasenin içine ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın ve dilerseniz bir sprey şişesinin içine, dilerseniz ışık geçirmeyen koyu renk camlı bir şişeye aktarın. Bu güneş yağını bronzlaşmaya karar vermeden en az 15 gün önce hazırlayın ve ardından kullanmaya başlayın.

    Selülit yağı arayanlara: Selülit ve çatlaklara iyi gelen karışım

    Her yaz daha çok gün yüzüne çıkan, daha çok insana dert olmaya başlayan selülit problemiyle başa çıkmak için doğal yöntemler deneyenlerdenseniz çok doğru yerdesiniz! Selülit yağı tarifine geçmeden önce size şöyle göz atmak isteyeceğiniz başka bir yazımızı da öneririz: Yaz Aylarının Kabusu Selülite İyi Gelen 10 Sağlıklı Yiyecek

    Malzemeler:

  • 1 su bardağı kadar kahve telvesi (Sade kahveden arda kalan kahve telvesi)
  • 5-6 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 10-15 damla portakal yağı (İsteğe göre)
  • Nasıl Yapılır?

    Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp cam bir kavanozun içine alın. Selülit ve çatlaklarınızın yoğun olduğu bölgelere parmak uçlarınızla dairesel hareketler çizerek uygulayın. Yaklaşık 1 ay içinde selülit ve çatlak görünümünün hafiflediğini göreceksiniz.

    Evladiyelik bonus: Tüm bu bitkisel yağlardan ve karışımlarından haberiniz olsun

    şifalı bitkisel yağlar

    şifalı bitkisel yağlar

    Sizin için daha önce bol bol araştırıp hazırladığımız, vücudunuza ve ruhunuza iyi gelecek çeşit çeşit bitkisel yağlarımız ve yağ karışımlarımız da var tabii ki!

    Eğer ruhsal olarak kendinizi daha iyi, daha zinde ve daha enerjik hissetmek istiyorsanız günlük bakımınızda kullanacağınız şu bitkisel yağlara göz atabilirsiniz.

    Saçlarınızın daha gür olmasını ve bir an önce uzamasını bekliyorsanız Saçlarınızın Hızla Uzayıp Gürleşmesini Sizden Bile Çok İsteyen 8 Bitkisel Yağ ile tanışmanızın vakti gelmiş demektir.

    Yok "Benim derdim ağrılarımla, her gün başım ağrıyor, eklemlerim sızlıyor" derseniz ve bu ağrılara da en doğalından bir çözüm arayışındaysanız ağrı kesicilerin yerini alabilecek güçteki bitkisel yağlara bir şans verin deriz.

    Son olarak, bitkisel yağları yakından tanımak isteyenleri doğal yağları anlattığımız şu yazımıza, cildini temizlerken kimyasallardan uzak durmak isteyenleri de evdeki yağlarla cildi temizleme yöntemlerini anlattığımız yazımıza doğru alabiliriz hemen.

    Sözün kısası, siz yeter ki isteyin, doğa size destek olmak için hazırda bekliyor aslında!


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?