badem-yagi-faydalari-13-one-cikan

Seyrek Saçlardan Sindirim Sistemi Sorunlarına Her Derde Deva: Badem Yağı

Favorilerime
Ekle

Bitkilerden elde edilen yağlarla ilgilenen hemen herkesin badem yağı hakkında bir fikri var. Kirpikleri güçlendirmesinden tutun sakalları gürleştirmesine kadar, badem yağının birçok faydası olduğu söyleniyor.

Tüm bu faydalar söyleniyor söylenmesine ama bunlar ne kadar doğru? Badem yağı nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır gerçekten biliyor muyuz dersiniz?

Kulaktan dolma bilgileri bir kenara bırakıp badem yağını tüm yönleriyle tanıyalım diyoruz bugün. Tatlı badem yağı ile acı badem yağı arasındaki farklardan, badem yağının faydalarına her şeyi bir bir öğreniyor, "Badem yağı saça nasıl uygulanır?", "Badem yağı sakal üzerinde nasıl bir etki yapar?" gibi merak ettiğiniz tüm sorulara birlikte cevap buluyoruz.

Yalnız, onu tanıdıktan sonra içinizde koşar adım en yakın aktara gitme isteği oluşacak, baştan söyleyelim.

Buyursunlar, başlıyoruz!

Badem yağı nedir?

En başta da söylediğimiz gibi, aslında birçoğumuz onunla ilgili az çok fikir sahibiyiz ama bugün onu derinlemesine incelemeye de kararlıyız. Kendisi, çiğ bademden elde edilen doğal bir yağ. Bu yağ, genel olarak soğuk sıkma yöntemiyle elde ediliyor, sarımtrak rengi ve kendine has dokusuyla dikkat çekiyor.

Badem yağı, içeriğinde bulunan yağ asitleri nedeniyle vücudumuza tepeden tırnağa fayda sağlayabiliyor. Badem yağının içinde %68 oleik asit, %25 linoleik asit, %4 palmitik asit, %1’er olacak şekilde dağılmış oranlarda stearik, linolenik, palmitoleik asitler yer alıyor.

Bu isimler birçoğumuz için pek de tanıdık olmadığından, bu maddelerin sağladığı yararlardan söz etmeden geçmek olmaz. Vücudumuza bol miktarda protein, A ve K vitaminleri olmak üzere bolca da vitamin sağlayan bu maddeler, genel sağlığımızı destekleyici etkileriyle badem yağını vazgeçilmezlerimizden biri haline getirmeye kararlı desek yeri.

Tatlı badem yağı ile acı badem yağı arasındaki farklar nelerdir?

Badem yağından faydalanmaya karar verdiğinizde piyasada karşınıza iki tür badem yağı çıkması muhtemel: Tatlı badem yağı ve acı badem yağı.

İşte bu noktada kafanız karışabilir, hangisini alacağınızı, hangisinin daha faydalı olacağını anlayamayabilirsiniz. Tam da bu yüzden aralarındaki farkı bilmenizde yarar var. Diğer birçok bitki gibi bademin de birçok çeşidi bulunuyor. Bu çeşitlerin çoğu yenebilirken acı badem, tüketilmesi pek de tercih edilmeyenler arasında yer alıyor.

Yenebilir bademlerden elde edilen yağ tatlı badem yağı olarak anılırken, acısından elde edilen de acı badem yağı olarak geçiyor. Dolayısıyla temelde aslında iki yağ da içerik bakımından oldukça zengin.

Ancak acı badem yağının kullanımı pek önerilmiyor. Zira içinde zehir etkisi gösteren maddeler de bulunuyor ve bu nedenle aşırı miktarlarda kullanımı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ciltte, kaşlarda ya da saçta, uygulandığı bölgede aşırı derecede yanmalar, kızarıklıklar söz konusu olabiliyor. Özellikle ağız yoluyla tüketimi asla ama asla önerilmiyor.

Kısacası, eğer badem yağı almak istediğinizde karşınıza tatlı badem yağı ve acı badem yağı şeklinde iki seçenek çıkarsa tatlı badem yağını seçmeniz doğru olacaktır. Üzerinde yalnızca "Badem yağı" yazan yağların da birçoğu tatlı badem yağıdır, ancak siz yine de satın almadan önce mutlaka danışıp tatlı badem yağı olduğundan emin olun, bizden söylemesi.

Badem yağının faydaları nelerdir?

Tatlı ve acı badem yağı arasındaki farkları da öğrendiğimize göre gelelim en önemli kısımlardan birine: Badem yağının faydaları karşınızda!

Cildi nemlendiriyor

  • Badem yağı içindeki bolca vitamin ve yağ asidi sayesinde cildin nemlenmesini saplıyor, özellikle kuru cilt tipine sahip olanlara ve soğuk havalarda cildi kuruyanlara destek oluyor.
  • Ciltte oluşan çatlaklara, döküntülere iyi geliyor

  • Cildi nemlendirmesinin yanı sıra çeşitli nedenlerle ciltte oluşan tahrişlerin hızla geçmesini sağlıyor, ciltte oluşan döküntülere, çatlaklara ve yer yer oluşan sertliklere iyi geliyor.
  • Dudak çatlaklarına da iyi geliyor

  • Cildi yumuşatıp pamuk gibi yapan badem yağı, bu etkisini dudaklar üzerinde de gösteriyor, düzenli kullanımda dudak çatlaklarını yok ediyor.
  • Göz altı morluklarına ve kırışıklıklara iyi geliyor

  • Cildin elastik yapısını koruduğundan yaşlanma karşıtı bir etki gösteriyor, gözaltı morluklarından kırışıklıklara kadar birçok cilt ve yaş sorununa çare oluyor.
  • Egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarına olumlu etkilerde bulunuyor

  • İltihaplanmalara, egzama ve sedef gibi deri hastalıklarına da olumlu etkileri olduğu biliniyor.
  • Cildi güneşten koruyor

  • Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden cildi koruyarak bir kalkan görevi görüyor.
  • Saç, kaş, kirpik ve sakala iyi geliyor

  • Badem yağı, cilt üzerindeki bu şahane etkilerinin yanında saç, kaş, kirpik ve sakal sağlığında da önemli bir rol oynuyor. Kıl köklerinin güçlenmesini sağlayarak daha gür, daha sağlıklı saçlara, kirpiklere, kaşlara ya da sakallara kavuşmamızı sağlıyor.
  • Kalp ve damar sağlığını koruyor

  • Badem yağı, yemeklere, salatalara ya da doğrudan bir bardak suya birkaç damla olacak şekilde eklendiğinde, kısacası ağız yoluyla alındığında kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, içindeki potasyum, yağ asitleri ve protein sayesinde kanın damarlarımızdaki akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlıyor.
  • Tansiyon ve kolesterolün dengelenmesine destek oluyor

  • kan dolaşımına iyi gelmesi sayesinde tansiyon ve kolesterole de iyi geldiği söyleniyor.
  • Vücut direncini artırıyor

  • Yine ağız yoluyla tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor.
  • Hazımsızlığa ve kabızlığa iyi geliyor

  • Badem yağı, bu faydalarına ek olarak sindirim ve boşaltım sistemlerimizin de sağlıklı işlemesini sağlıyor. hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların önüne geçiyor.
  • Hafızayı güçlendiriyor

  • İçindeki yağ asitleri sayesinde sinir sistemini de olumlu yönde etkileyen badem yağı, hafızayı güçlendirmesinden tutun da kas ağrılarına kadar gündelik hayatımızda çok sık karşılaştığımız sorunların da çözümü oluyor.
  • Çocuklarda kemik gelişimine de destek oluyor

  • Son olarak, badem yağının özellikle çocuklarda kemik gelişimine katkıda bulunduğunu, tırnakların, kirpiklerin, kaşların ve sakalların sağlıklı uzamasını sağladığını da yeniden hatırlatmış olalım ve geçelim onu nasıl kullanacağımıza...
  • Badem yağı nasıl kullanılır?

    badem-yagi-faydalari-13-one-cikan

    Badem yağının birçok faydasından söz ettiğimize göre, gelelim onu kullanmak isteyenlerin akıllarında oluşan o sorunun cevabını vermeye: Badem yağı nasıl kullanılır?

    Yukarıda da söylediğimiz gibi badem yağını ağız yoluyla tüketmeye karar verdiyseniz asla aşırıya kaçmamalı ve asla doğrudan tüketmemelisiniz. Dilerseniz yemeklerin, dilerseniz salataların içine günde birkaç damla olacak şekilde badem yağı damlatarak onu tüketebilir ya da bir su bardağı oda sıcaklığında suyun içine birkaç damla badem yağı damlatarak tüketebilirsiniz. Bunu her gün düzenli olarak yaptığınızda, bir süre sonra zaten faydalarını hissetmeye ve hatta gözlemlemeye başlayabileceksiniz.

    Ama dikkat, her gün badem yağı tükeyecekseniz bile en fazla 2 haftada bir, 4-5 gün tüketmeyi bırakmalı, dilerseniz ardından yeniden devam etmelisiniz.

    Badem yağının harici kullanımlarına gelince, eğer badem yağını cildinize ya da saçınıza sürerek değerlendirecek onu farklı malzemelerle bir araya getirmeyi deneyebilirsiniz.

    Örneğin, cildinizin kuruluğu nedeniyle badem yağı kullanacaksanız aynı miktarlarda badem yağı ve zeytinyağını karıştırarak cildinize sürebilirsiniz.

    Aynı şekilde saçınıza kullanırken de bu tarifi bir ölçü badem yağına bir ölçü zeytinyağı şeklinde tutabilirsiniz.

    Badem yağının saça faydaları nelerdir?

    Badem yağının saç üzerindeki faydaları o kadar çok ki görünce şaşırmamak, öğrenince hemen denemek istememek imkansız.

  • Mesela badem yağı, içindeki E vitamini başta olmak üzere yararlı tüm bileşenleriyle saçı kökten uca besliyor, daha güçlü kökler sayesinde saç dökülmelerinin önüne geçiyor.
  • Gün içinde birçok işlem gören ya da dış etkenler nedeniyle yıpranan saçları güçlendiriyor, saç uçlarında kırıkların oluşmasını önlüyor.
  • Halihazırda kırık olan saç uçlarını onarıyor.
  • Saçların daha hızlı bir şekilde uzamasına destek oluyor.
  • Saçların daha hacimli ve parlak olmasını sağlıyor, bu sayede yıpranmış saçların görünümünü de güzelleştiriyor.
  • Tüm cilde sağladığı faydalar gibi saç diplerindeki derinin de beslenmesini sağlıyor, bu sayede kepeklenme gibi sorunların önüne geçiyor.
  • Saçı nemlendirdiği, saç diplerini, köklerini ve uçlarını sağlığına kavuşturduğu için ısıya ve dış etkenlere daha dayanıklı saçlara sahip olmamızı sağlıyor.
  • Badem yağı saça nasıl uygulanır?

    Badem yağının saç üzerindeki şahane etkilerinden faydalanmak için onu kullanmaya karar verirseniz nasıl kullanacağınızı da anlatmak isteriz.

    Badem yağı, saçlara doğrudan uygulanabildiği gibi farklı malzemelerle bir araya getirilerek de uygulanabilir. Eğer sadece badem yağı uygulayacaksanız saçlarınızın uzunluğuna ve miktarına bağlı olarak 1-3 yemek kaşığı arası bir miktarda badem yağını alın, parmaklarınızla saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Ardından kalan yağı saçınızın diğer kısımlarına da sürebilirsiniz. Ardından saçınıza bir bone takarak bu şekilde yağı saçınızda en az 2-3 saat boyunca bekletin. Hatta bu uygulamayı gece yatmadan önce yapıp sabaha kadar bu şekilde beklettikten sonra sabah, saçınızı güzelce yıkayıp durulayın.

    Badem yağını tek başına kullanmak istemiyorsanız, ona destek olmaya gelen diğer yağlardan da faydalanabilirsiniz. Yukarıda da anlattığımız gibi 1 ölçü badem yağını 1 ölçü zeytinyağı ile karıştırarak saçlarınıza dipten uca sürebilirsiniz. "1 ölçüye 1 ölçü ne demek?" derseniz saçınızın uzunluğuna göre belirleyeceğiniz aynı miktarlarda badem yağı ile zeytinyağından söz ediyoruz. Örneğin, 2 yemek kaşığı badem yağı kullanacaksanız, 2 yemek kaşığı da zeytinyağı eklemeniz yeterli.

    Zeytinyağı dışında saçı besleme konusunda en az badem yağı kadar iddialı olan Hint yağından ya da argan yağından da destek alabilir, bu yağları da yine aynı miktarlarda olacak şekilde badem yağıyla karıştırarak kullanabilirsiniz.

    Bunun dışında badem yağını, evde ellerinizle yapacağınız şöyle saç maskelerinin de içine ekleyebilir, onu yumurta, vitamin kapsülleri gibi farklı malzemeler bir araya getirerek de kullanabilirsiniz.

    Badem yağı-sakal arasındaki güçlü bağ

    pinterest

    pinterest

    "Badem yağı sakal çıkmasını sağlar mı?" gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa onlara da yanıt vermiş olalım, saça, kaşlara ve kirpiklere bu denli iyi gelen bir yağın sakala iyi gelmeme ihtimali var mı?

    Sakalların da en yakın arkadaşı sayılabilecek badem yağı, tıpkı saç kökleri gibi sakal köklerinin de güçlenmesini sağlıyor. Bu sayede birçok erkeğin sorunu olan seyrek sakalların yerini gür sakallar alıyor.

    Aynı şekilde badem yağı ile bakım yapılan sakallar, daha düzgün gözüküyor, sağlıkla parlıyor.

    Sakalın uzunluğuna göre 1 yemek kaşığı kadar badem yağıyla diplerden uçlara bakım yapmak, bu faydaları görebilmekte etkili oluyor.

    Badem yağının sakalın altında, havasız kalan cilde de iyi geldiğini, ciltte tahrişlerin, kaşıntıların oluşmasını engellediğini de söylemeden geçmeyelim.

    Önemli bir not:
    Her zaman söylediğimiz gibi herhangi bir ürünü, bitkisel ve doğal dahi olsa tedavi amaçlı kullanmadan önce, mutlaka ilgili alanda uzman doktorlara danışın. Özellikle diyabet, kolesterol gibi kronik ve ciddi rahatsızlıklarınız varsa doktorularınızın önermediği hiçbir ürünü kullanmayın. Badem yağı her ne kadar faydalı olsa da aşırı dozda kullanımlarında sağladığı yararlar zarara dönüşebilir, unutmayın.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?