zerdecal-cayi-aralik-2020

Akciğerlerinizi Temizleyip Rahat Bir Nefes Almanızı Sağlayacak 10 Mucize Besin

Favorilerime
Ekle

Bildiğiniz gibi akciğerlerimiz, ne yazık ki sigaradan tutun da hava kirliliğine kadar birçok faktörden fazlasıyla etkileniyor, vücudumuza giren toksinler, zararlı maddeler onları da rahat bırakmıyor. Haliyle biz de tam anlamıyla "rahat bir nefes" alamıyoruz bildiğiniz gibi.

Zira, toksinler tarafından kirlenen ciğerlerimiz, doğal olarak solunum sistemimizin zayıflamasına, bu da çeşit çeşit olumsuz sonuca neden oluyor.

Hal böyle olunca onlara elimizden geldiğince iyi bakmamız, sigarayı aktif olarak içmememiz gerektiği gibi "pasif içicilik" olarak tabir edilen durumdan da uzak durmamız, elimizden geldiğince hava kirliliğinden, tozdan, alerjen maddelerden kendimizi korumamız gerekiyor.

Tabii tüm bunların yanı sıra beslenme düzenimizde değişiklikler yaparak da ciğerlerimizin sağlığına katkıda bulunabiliyoruz.

Mesela tam olarak şöyle...

Ondan da bu beklenirdi: Zencefil

İlk sıralarda onu görünce şaşırmak mümkün değil sanıyoruz. Çünkü zencefil, kışın bal ile yaptığı iş birliği sayesinde hastalıklara karşı her şekilde yanımızda olan isimlerden. Ama bu kez soğuk algınlığı gibi hastalıklar için destek istemeyeceğiz ondan. Güçlü antioksidan etkisini değerlendirip vücudumuzdan, doğal olarak akciğerlerimizden de toksinleri uzaklaştırmasını bekleyeceğiz.

Bu nasıl olacak derseniz özellikle taze zencefil ile yapacağınız zencefil çayından günde bir fincan içebilir ya da doğrudan bu taze zencefilden bir parça rendeleyip yiyebilirsiniz. Taze zencefil bulamazsanız elbette toz zencefili de değerlendirebilir, uygun gördüğünüz yemeklerin içine dahil ederek ondan yararlanabilirsiniz.

Doğal antibiyotik diye boşuna dememişler: Sarımsak

Sarımsağın şifalı bir besin kaynağı olduğu yüzlerce yıldır süregelen bir bilgi zaten, hatta halk arasında ona "doğal antibiyotik" de deniyor. Neredeyse tepeden tırnağa kadar vücudumuzun her köşesine bir faydası bulunan bu minik yiyecek, içindeki alisin adlı madde nedeniyle akciğerlerimize de iyi geliyor.

Özellikle vücutta mukus oluşmasını engelleyerek nefes darlığı, boğazda rahatsızlık ve hırıltı gibi sorunlarla baş ediyor, antioksidan özellikleri sayesinde ciğerlerin temizlenmesine katkı sağlıyor. Bu faydalarından yararlanmak için onu çiğ olarak tüketmek ya da çayını yapıp içmek en doğru yollar arasında görülüyor. Sarımsaktan nasıl çay yapılır derseniz sizi sarımsak çayı tarifimize doğru alabiliriz.

Sarımsaktan geri kalır mı sandınız: Soğan

kirmizi-sogan-aralik-2020

Soğan ve sarımsak birçoğumuz için ayrılmaz bir ikili. Tıpkı sarımsak gibi soğan da antibakteriyel, antioksidan ve antienflamatuar özellikler bakımından zengin bir yiyecekken neden sarımsaktan ayrı düşünelim ki zaten? Ancak onu da tıpkı sarımsak da olduğu gibi pişirerek kullanmak yerine çiğ olarak tüketmek büyük önem taşıyor, bizden söylemesi.

İster için ister yiyin: Zerdeçal

zerdecal-cayi-aralik-2020

Zerdeçalın içinde yer alan kurkumin adlı madde, antikanserojen ve antiaterojenik özellikler taşıdığı için, zerdeçal aynı zamanda antiviral ve antienflamatuar özellikler de barındırdığı için tüm bu özellikler bir araya geldiğinde akciğerlerde biriken toksinlerle mücadele etme konusunda da oldukça başarılı oluyor. Bu nedenle toz zerdeçalı günlük beslenme programımızdan eksik etmememiz gerekiyor.

Dilerseniz daha önce farklı faydalarından da söz ettiğimiz ve bir bir tariflerini verdiğimiz zerdeçal suyu ya da zerdeçal sütünü de tüketebilirsiniz, aklınızda bulunsun.

Sağlığınıza: Greyfurt ve ananas

greyfurt-meyve-aralik-2020

Akciğerlerin temizlenmesinde en önemli rolü antioksidan özellikler gösteren besinlerin kaptığını söyleyebiliriz. İşte greyfurt ve ananas da tam olarak onlardan ikisi. Bu nedenle her sabah uyandığınızda güne greyfurt ya da ananas suyuyla başlamanız öneriliyor, bu sayede akciğerler rahat bir nefes alacak ortamı bulmuş oluyor.

Koşar adım aktara götürür: Ebegümeci

Şaşırtıcı olsa da içinde bolca C vitamini bulunan, bu nedenle bağışıklık sisteminin en yakın dostlarından olması gereken ebegümeci, özellikle mukus oluşumunu önlemesi sayesinde balgam söktürme, öksürüğü kesme ve ciğerleri rahatlatma konusunda uzman isimlerden. Bunu günde 1 fincan kadar ebegümeci çayı tüketerek sağlayabilirsiniz üstelik.

Kışın vazgeçilmez isimlerinden: Ekinezya

Ekinezya Çayı

Ekinezya Çayı

A,B ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi birçok faydalı minerali de içinde barındıran ekinezya, kış aylarının vazgeçilmez isimlerinden. Zira kendisi tam bir hastalık kovar, tam bir akciğer dostu. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği yetmiyormuş gibi vücutta oluşan iltihaplanmarın da önüne geçiyor. Daha da ne yapsın zaten? Buyurunuz ekinezya çayı tarifimizi şöylece bırakıyoruz.

Çayını bulamazsanız: Okaliptüs yağı

buhar-banyosu

Okaliptüs, içindeki uçucu yağlar nedeniyle akciğer enfeksiyonlarına iyi geliyor, mukus oluşumunu da elinden geldiğince engelliyor. Bu nedenle eğer aktarınızda bulabilirseniz okaliptüs çayını almanız, bulamazsanız okaliptüs yağıyla buhar banyosu yapmanız büyük önem taşıyor. Buhar banyosu nasıl olur derseniz, kaynatıp ayrı bir cam kaseye aldığınız suyun içine 5-10 damla kadar okaliptüs yağı damlatın. Biraz karıştırdıktan sonra başınızı bu sudan yükselen buhara tutarak nefes alın. İşte bu kadar.

Ve tabii ki: Su

bakir-bardaktan-su-icmenin-faydalari-shutter-1

Bunu zaten hepimiz biliyoruz ama söylemeden geçmek olmaz. Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.

"Geçelim önemli bir konuya" bonusu: Akciğerlerin temizlenmesi için yapılabilecekler

her-sabah-su-icmek-sonuclari

Akciğerlerimizin dostu olan besinlerden söz ettik ama bitmedi. Hatta asıl önemli konuya şimdi geldik diyebiliriz. Zira eğer sigara içmek gibi kötü bir alışkanlığınız varsa ya da sigara dumanı, aşırı kirli hava gibi durumlara maruz kalanlardansanız akciğerlerinizi temiz tutmak ve varsa toksinlerden kurtulmak için beslenme programınızı biraz değiştirmeniz gerekebilir.

Öncelikle (içiyorsanız) derhal sigarayı bırakmakla, içmiyor ama sigara dumanına ya da hava kirliliğine maruz kalıyorsanız kendinizi olabildiğince bu ortamlardan uzak tutmakla işe başlayın. Başladıktan sonra en az 2 gün boyunca bol bol su ve tabii ki yukarıda saydıklarımız başta olmak üzere bitki çaylarından destek alın.

Ardından her sabah kalkınca bir su bardağı ılık suyun içine limon sıkıp bir miktar bal ekleyerek içmeye başlayın ve bunu alışkanlık haline getirin. Aynı şekilde akşamları da uyumadan en az 1 saat önce seçeceğiniz bitki çayını için ve vücudunuzun yavaş yavaş temizlenmesine zemin hazırlayın.

Bu sırada gün içinde yiyecekleriniz arasına mümkünse sarımsak ve soğanı çiğ olarak ekleyin. Kokuyor diye endişeleniyorsanız bunu akşam yemeklerine saklayabilir, hemen ardından dişlerinizi fırçalayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Vazgeçmek yok.

Bu süre içinde diğer birçok sebzeden de bol miktarda tüketebilir, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, greyfurt, ananas gibi C vitamini yüksek besinleri değerlendirebilirsiniz.

Bu arada 15 günde ya da ayda 1 olmak üzere okaliptüs yağıyla buhar banyosu yapabilir, mukus ya da balgam probleminizin ortadan kalktığını, öksürüğünüzün kesilmeye başladığını hissettiğinizde bu uygulamayı bırakabilirsiniz.

Bunun yanı sıra kısa da olsa yapacağınız yürüyüşlerle egzersiz yapmayı ihmal etmeyin, hatta egzersiz temponuzu da vücudunuza uygun şekilde artırarak bu süreci kalıcı hale getirmeyi unutmayın. Akciğerlerinizde oluşacak gelişimi siz de hissedeceksiniz, eminiz.

Kötü alışkanlıkları bırakmak her ne kadar zor olsa da imkansız değil, bunu unutmayın. Vücudunuza daha fazla zarar vermeden, çok geç olmadan sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz. Yeter ki inanın ve yukarıda anlattığımız önerilere uymaya, hatta tüm bunları bir alışkanlık haline getirmeye çalışın.

Çok önemli bir not: Yukarıda söze geçen herhangi bir besine karşı vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa mutlaka uzak durmalı, çok ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz doktorunuza danışmadan herhangi bir ürünü düzenli olarak kullanmamalısınız. Biliyoruz, siz zaten yaparsınız ama biz yeniden hatırlatmış olalım.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?