rehber.be

Çiğ Köfteyi Tüm Dünyaya Armağan Eden Adıyaman'ın 14 Efsane Yemeği

Favorilerime
Ekle

Tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri Adıyaman. Haliyle bizden binlerce yıl önce sadece doğası için burada yaşamış insanların bir bildiği varmış diyor insan.

Şimdi o muhteşem doğasına bir de koskoca bir tarihi, bir dalsan içinde kaybolacağın devasa bir kültürü ve gez gez gitmeyen turistik yerleri sığdırmış, çok da iyi yapmış. Biz şimdi burada uzun uzun Nemrut Dağı'ndan, Cendere Köprüsü'nden ya da Göksu Mağarası'ndan söz etmeyeceğiz. Çünkü söz etsek bile şehrin sahip olduklarının yanında çok az kalır, biliyoruz.

En iyisi siz gidin görün Adıyaman'ın tüm güzelliklerini mümkünse. Gitmişken de evlere şenlik, damaklara şölen yemeklerinden tadın. Mesela tırşik yemeğinden de mutlaka yiyin, kıluri aydiye kurabiyelerinden de. Hatta dönerken eşe dosta Adıyaman pestili getirmeyi de unutmayın yanınızda. Çünkü ancak Adıyamanlılar bilir, tüm bu yemeklerin tadı ancak memlekette böyle güzeldir.

Unutmadan bir not, "Listede yok ama olsa ne de güzel olur." dediğiniz yemekleri bize yorum olarak yazın, mümkünse fotoğraflarını bile gönderin ki listemizi hep birlikte güncel tutalım.

Bir çorbadan çok daha fazlası: Meyir çorbası

Ana malzemesi yoğurt olan meyir çorbası, içine konulan nohut, dövme, patlıcan ve soğan gibi tatlarla nefis bir lezzete dönüşüyor. Eğer Adıyaman’da meyir çorbasını deneyecekseniz çorbayı bitirmeden başka bir yemek söylemeyin. Çünkü muhtemelen sadece bu çorbayla bile tıka basa doyarsınız.

Verdiğiniz tüm emeğe değer: Yarpuzlu köfte

Kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, yemeğe adını veren ve bir çeşit yabani nane olan yarpuz, nohut ve bulgur kullanılarak hazırlanan yemek, özellikle kalabalık sofralarda, misafirlere en nefis ikramlardan olur.

Alışkanlık yapar: Çiğ köfte

Adıyamanlı çiğ köfte ustalarının ellerinden çıkan bu lezzetler çoktan şehrin sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayıldı. Biz de hayran kitlesi bu kadar çok olan Adıyaman’ın meşhur çiğ köftesini anmadan geçmek olmaz dedik. O nasıl bir lezzettir, hele yanında ayran ya da şalgam varsa. Teşekkürler Adıyaman!

Paylaşmak güzeldir: Kavurmalı hıtap

Adından anlaşıldığı gibi bol bol kavurma ve baharat kullanılarak hazırlanan bir iç harcın hamurla efsane buluşmasıyla ortaya çıkan kavurmalı hıtap, tarifi hemen öğrenilip evde yapılması, doya doya yenilip konu komşuya dağıtılması gereken lezzetlerden.

Sebzelerle renklensin: Adıyaman (Besni) tavası

Et yemeklerine doyuran Adıyaman’ın bu yemeği ise sebzeler eşliğinde sofralara çıkıyor. Yine et var tabii, onun yeri apayrı. Kuzu etleri patlıcan, domates, biber, soğan ve sarımsakla pişiyor, büyük tava ya da tepsilerde sunuluyor.

Kaç tane yediğini sayamazsın: Tevenk sarması

Bildiğimiz yaprak sarmalardan farkı bulgurlu bir iç harcı kullanılması olan tevenk sarması, minik minik sarılıp piştikten sonra servis tabaklarındaki yerini alır. Üzerine bolca yoğurt ve sos da gezdirilince tadına doyum olmaz, yedikçe yiyesin gelir.

Sade pilav mı olurmuş: Buhara pilavı

Yemeğin yanında yemeye alışık olduğumuz pilav, Adıyaman’da başlı başına bir yemek. Nasıl mı? Pilav, nohut ve kuzu kavurmayla kaplanıyor, içine tabii ki bol bol baharat giriyor. Yanına da bol köpüklü bir ayranla misler gibi yeniyor.

Çok şekil: Adıyaman köftesi

Her yerin köftesi olur da Adıyaman’ın olmaz mı? Olur, hem de çok farklı, çok nefis olur. Közlenmiş ve sapları çıkarılmamış patlıcanlar, dana ve kuzu etinin karışımından çekilen kıyma ile sarılır ve fırındaki yerlerini alır. Önce göze sonra midelere bayram yaşatır.

Adıyaman'da yemeden olmaz: İçli köfte

İçli köfteyi her yerde bulabiliyoruz artık, doğru. Ama Adıyaman’daki gibisini bulmak zor. Bulgur ve irmik kullanılarak hazırlanan hamuruna kıymalı, soğanlı, maydanozlu karışımın doldurulup misler gibi pişirildiği bu içli köfteler, Adıyaman’a gitmek için neden yaratır.

Şahane eşlikçi: Pirpirim salatası

Pirpirim aslında bildiğimiz semizotu ve Adıyaman’da sadece salatası değil yemeği ve cacığı da çokça yapılan lezzetlerden. Bu birbirinden nefis etli yemeklerin yanında mideyi rahatlatan, ağzı ferahlatan bol limonlu bu salata harika bir eşlikçi oluyor. Cacığını da şiddetle tavsiye ediyoruz elbette.

Sofraya en tatlı veda: Tene helvası

Sıra geldi tatlılara. Adıyaman’da bu kadar güzel yemek varken tatlıları da eksik kalacak değildi. Nişasta, pekmez ve tereyağı ile yapılan tene helvası, üzeri cevizle süslenerek sunuluyor. Tabaklar dolusu yeniyor.

Tek atımlık lezzet topları: Topak helva

Adını şeklinden alan topak helvası, un, susam, pekmez ve terayağı ile yapılıyor. İçine ceviz koyarak zenginleştirilmesi de mümkün olan bu tatlı, bir seferde yendiğinden önünüze gelir gelmez tabağı silip süpürmeniz kaçınılmaz oluyor.

Rüyalarına girer: Burma tatlısı

Tıpkı çiğ köfte gibi artık her yerde bulabildiğimiz Adıyaman lezzetlerinden biri de burma tatlı. Bol Antep fıstığı ya da ceviz kullanıldığında damak çatlatan burma tatlısını hala yemediyseniz mutlaka Adıyamanlı bir ustanın elinden denemelisiniz. Bir deneyen vazgeçemiyor, onu da baştan söyleyelim.

Efsane bir lezzet: Şillik (Şıllık) tatlısı

gazeteipekyol

gazeteipekyol

Un ve süt ile hazırlanan ve krep gibi pişirilen hamurlar pekmez ve tereyağ ile yapılan şerbetle adeta dile geliyor. Aralarına isteğe göre eklenen fıstık ya da cevizlerse bu tatlıyı bambaşka bir boyuta ulaştırıyor. Afiyet, bal, şeker oluyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

5

MİKAİL31 Mayıs 2017 13:45
Zeynep hanım, yapmış olduğunuz çalışma için ve güzel yorumlarınız için teşekkürler.
Yanıtla
Ibrahim Kırmızı14 Ağustos 2016 20:41
Çiğköfte Urfanındır biraz tarihe bakın lütfen üç beştane çiğköfte dükkan ı açmakla çiğköfte onların olmaz Adıyaman'ın her hangi bir yemeği yoktur .sıra gecelerinde asırlardır çiğköfte yapılıyor 1972 yılında çiğköfte dükkanı varmıydı biraz araştırın lütfen
Yanıtla
Ibrahim Aslan 14 Aralık 2017 11:58
Yanıtla
Çiğköfte adiyamanin kendinizi kandirmayin lütfen
MİKAİL 31 Mayıs 2017 13:40
Yanıtla
Sayın ibrahim kırmızı, yabancılar senin vatanın hammadesini alıp tekrar kendi menşesi olarak satmıyor mu?Yanı bu işin özü çiğköftenin saltanatı bir araya getirip sektöre dönüştürendir.Yoksa urfada 100 yıl daha olsaydı da emin ol kimsenin haberi olmazdı.Ayrıca sıra geceleri her yerde oluyor emin ol hele adıyamanda ASIRLARDIR yapılıyor.Son kez Adıyamanın yemeği yoktur nedir ya;)bu insanlar gelip hep urfadan yemek yiyip adıyamana mı döndüler:):):)İşin özü birilerini çekemediğiniz için hep böyle söylemler hep böyle boş sözler peşindesiniz.yazık üzülüyorum birde doğulular birbirini tutar derler utanç vericisin sadece

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?