pancake-brunch-2016-yemek-trendleri

Trend Raporu: Avokadosundan Detoksuna 2015’in In ve Out’ları

Favorilerime
Ekle

“Nasıl geçti habersiz, o güzelim yıllarım,
Bazen gözyaşı oldu, bazen içli bir şarkı.”

İzninizle bu şarkıyı devirmek üzere olduğumuz 2015’e armağan etmek istiyoruz.

Tabii içli bir şarkı olarak mı geçti yılınız pek bilmesek de, bol brunchlı, bol krepli, bol detokslu, bol avokadolu ve bol falafelli geçtiğini biliyoruz. Gerçi biz de trendlerin yalancısıyız.

Yıl içinde kitleleri peşinden sürükleyen tatlar neler oldu, hangi alışkanlıklarımızın pabucunu dama attık, hangi mekanları ikinci evimiz belledik. Hepsini toparladık, film şeridi gibi gözümünüzün önünden bir geçirelim dedik.

Hak geçmesin diye bin takla attık bu süreçte. Ama kocaman bir yıl en nihayetinde. Gözümüzden kaçanlar elbette olmuştur. “Ama bak bu da vardı, unutmuşsunuz” dediğiniz trendleri de yorum olarak yapıştırın bize.

Elbet aranızda 2014'ün yemek trendlerini hatırlamak isteyenler de vardır, onları da şöyle alalım: Trileçesinden Karaköy’üne 2014’ün In ve Out’ları

Bakalım bu yılın Oscar'larını kimler kapmış. Buyursunlar, 2015 trend raporumuza...

Latin Amerika, Anadolu'ya karşı: Bilinen reçeller out - Süt reçeli in

seftali-receli-sut-receli-2016-yemek-trendleri

Bir yiyecek düşünün. Vişne reçelinin tahtını azıcık kımıldatsın, çilek reçelinden daha çok benimsensin. Her türlü meyvenin, hatta sebzenin reçelini görmüş bir millet olarak ilk başta burun kıvırdık tabii bu Latin Amerika güzeline. İsmi de pek havalı geldi. Dulce Le Leche falan uymaz bize dedik. Sonra süt reçeli diye kalıbına uydurup, bir yedik ki sormayın. Ee, annelerimiz bile sevdi.

Bu yüzden yılın en tatlışı olma Oscar'ı süt reçeline gidiyor.

En tatlı mücadele: Bol şekerli tatlılar out - Şekersiz tatlılar in

baklava-sekersiz-tatli-2016-yemek-trendleri-yeni

Hadi, itiraf edin. Sizin de eliniz gitti o tatlılara... Uzun uzun baktınız değil mi şekersiz kek ya da şekersiz kurabiye tariflerine? Bu yıl, baklavayı bol şerbetli, revaniyi şerbetini iyi çekmiş pek aramadık. Yeni nesil doğal tatlandırıcılı, ballı, pekmezli efendime söyleyeyim akçaağaç şuruplu tatların peşine düştük. O yüzden mutfağımıza yeni terimler kazandırdık, damağımıza da az şekerli lezzetler. Üzgünüz, ama bu yıl şerbetli tatlılar out şekersiz tatlılar in.

Yılın üç beyazdan uzak olma Oscar'ı şekersiz tatlılara.

Yanına da bir kahve: Çörekler out - Kruvasan in

corek-otu-kruvasan-2016-yemek-trendleri

Önceleri belli marketlerde arz-ı endam etti kruvasan. Çikolatalısı çıktı, peynirlisi, sadesi derken, bir baktık bizden biri olmuş. Kahvaltıda bir kahve, bir kruvasan yetti de arttı. Öğle arasında, gece mide kazınmasında attık fırına bir kruvasan daha. Fransızlar bu işi biliyor. Bizim çöreklerin birazcık pabucu dama.

En hoş kahvaltılık Oscar'ı böylelikle kruvasanın oluyor.

Geç kalkmayı seviyoruz: Pancake'li kahvaltılar out - Brunch in

pancake-brunch-2016-yemek-trendleri

2014’ün pek sevileni pancake’li kahvaltılar bir köşede dursun (pek doymuyorduk zaten). Bu yıl geç kalkmayı sevenlere bayram niteliğinde bir akım bulduk kendimize. Brunch! Yeni değildi tabii ama yeniden moda oldu. Bol peynirli, reçelli, omletli, çörekli. Hem sabah kahvaltısı, hem öğle yemeği bir arada. Yani bir taşta iki kuş vuruyorsun. Pıtır pıtır açılan brunch mekanlarımız da eklendi üzerine.

E, daha ne olsun. Saltanatı daim olsun.

Bu yılın tembellik Oscar'ı da brunch'ların olsun.

Şerefe kalkan atak: Ev yapımı biralar out - Ev yapımı şaraplar in

bira-sarap-2016-yemek-trendleri

Şuraya romantik bir gece, nefis bir arkadaş ortamı çizelim. Bir de ev yapımı şaraplar. Özenle yetiştirilen üzümlerden, evde yapılmış mis gibi şaraplar gibisi var mı? O yüzden, gecelerin bıçkın delikanlısı, geçen senenin Oscar’lısı ev yapımı biralara son busemizi verdik bu yıl.

Gel şöyle, “Sarhoştum, hatırlamıyorum” Oscar'ı.

Güle güle Ortaköy: Waffle’cılar out - Krepçiler in

waffle-krep-2016-yemek-trendleri

Neredeyse Ortaköy’ün simgesi haline gelmiş waffle’ların bu yıl unutulacağını söylesek kimse inanmazdı herhalde. Ama krep, tüm bilinenleri yıktı geçti resmen. Annelerimizin bize akıtma diye yedirdiği basit kahvaltılık, en havalı mekanlardan tutun, mahalle arası cafelerin menüsüne kadar her yerde karşımıza çıktı. Üstelik tatlı-tuzlu, çeşit çeşit. Daha az kalorili olması da cabası. O yüzden yeni rotamız 2015'de krepçiler oldu.

Yılın en çok tutan single'ı Oscar'ı krepçilerin.

Bizde böyle: Vejeteryanlık out - Veganlık in

vejetaryen-vegan-2016-yemek-trendleri

Sözü fazla uzatmaya ne hacet. Açın lokanta menülerini, bakın market raflarına. Soya sütleri, tofular, vegan burgerler, vegan kekler ve daha niceleri... Senenin en tartışmasız, açık ara önde bayrakla koşan akımı kesinlikle veganlık. Aramızda vegan olmadığı halde bunları sevenler, yiyenler var, biliyoruz! Modası bayağı geçtiğinden vejeteryanlık out - veganlık in.

En duyarlı olma Oscar'ı veganların.

Pek bir sağlıklı gördüm sizi: Egzotik meyveler out - Avokado in

avokado-mango-2016-yemek-trendleri

Hindistan cevizini çok sevmiştik. Pastaymış, kurabiyeymiş, yemelere doyamadık. Ananas, mango, papaya... Liste uzar gider.Hepsi bizim bebeklerimizdi. Ta ki avokadoya kadar. Et yemeğimizden dondurmasınahumusundan dip sosuna kadar her yeri işgal ettiği kesin. Bol vitamininden ve yararlı yağlarından bahseden binlerce yazı, doktor önerisinden hiç bahsetmeye ihtiyaç duymuyoruz. Pazarcımız bile avokadonun nasıl olgunlaştırıldığını anlatıyorsa, oldu bu iş.

Pazarın en havalısı olma Oscar'ı avokadonun.

Zaten o chopstick'leri sevmemiştik: Uzakdoğu mutfağı out - Arap mutfağı in

uzakdogu-arap-mutfagi-2016-yemek-trendleri

İki çubukla yemeye çalıştığımız ramenler, dişimizin kovuğunu doldurmayan Japon suşiler, uzun yıllardır ortalığı kasıp kavuran Çin yemekleri. Başka zaman görüşelim canım. Biz, damak tadımıza daha yakın bir mutfağı tercih ettik vallahi. Arap mutfağının temsilcisi lokantaların artması bunun en büyük kanıtı. Pilavlarından mezelerine, böreklerinden kebaplarına her şeylerini bağrımıza bastık, pek bir sevdik. Hele bir Lübnan mutfağı ve mekanları var ki, bir şahane oldular İstanbul’a.

Yılın mezdeke Oscar'ı Arap mutfağının oluyor.

Vegan sponsorluğunda: Sebze köfteleri out - Falafel in

falafel-sebze-koftesi-2016-yemek-trendleri

Hazır Arap mutfağından bahsetmişken, en az etsiz çiğ köfte kadar sevdiğimiz falafelden bahsetmeden geçemezdik. Gerilerden gelip, önde atağa çıkan nohut köftesi, desteğini Arap lokantalarının artışından ve neredeyse her öğünde tükettikleri için veganlardan aldı. Yapımı basit, tadı da hafif olunca başlangıçtan öğle yemeğine her yerde karşımıza çıkar oldu.

Bu da bizden, hadi yine iyisiniz: İstanbul’daki En İyi Falafelciler

Yükselişte olan köfte Oscar'ı 2015’te falafele gitti.

En zor karşılaşma: Çukurcuma out - Balat in

cukurcuma-balat-2016-yemek-trendleri

Çukurcuma mekanları trendini an itibarıyla eskitmiş bulunmaktayız sevgili Yemek.com okuyucuları. Hatırlarsınız, geçen seneki listemizde "Çukurcuma in" demiştik. Ama dönüştürmelere doyamadığımızdan, İstanbul’un gizli saklı kalmış tarihi güzelliğini daha bir sevdik. Evirdik, çevirdik, tarihi dokuların içinde huzur köşeleri yarattık ve bu yıl Balat’ın deyim yerindeyse içinden çıkmadık. Yeni açılan gastronomi harikası cafelerinden de Balat mekanları yazımızda bahsetmiştik.

Çukurcuma’nın bohem tavrına, Balat'ın tarihini tercih ettik.

Sadelikteki güzellik Oscar'ı Balat'ın.

Bir taşta çok kuş: Alışveriş cafeleri out - Workshop'lu cafeler in

alisveris-workshop-2016-yemek-trendleri

Konsept her yıl değişiyor azizim. Önce kitapli cafeler, sonra kitaplı cafelere çelme takan alışveriş cafeleri. 2015’te hepsine “ya siz ne ayak?” diyen yeni bir konseptimiz oldu: Workshop’lu cafeler... İçinde ekmek workshop’u yapanı da oldu, kahve anlatanı da. Çikolataya bulanıp, hediye paketi süslemeyi öğrenmişliğimiz bile var. Yeni sosyalleşme alanımız workshop’lu cafeler.

“Pek bir hoş geldiler!” Oscar'ı workshop'lu cafelerin.

Bir devir kapanırken: Asmalımescit geceleri out - Karaköy geceleri in

asmali-mescit-karakoy-2016-yemek-trendleri

Bir Cumartesi gecesi klasiği Asmalımescit geceleri yerini kayıtsız şartsız bir biçimde Karaköy gecelerine bıraktı. Daha bir cool mekanları, modern konseptleri, gastronomik anlamda şaheserler yaratan mekanları, üzerine bir de yerli yabancı içkiler ve kokteyller ekleyin. Ünlü barmenlerini, coşturan DJ'lerini pas geçmeyelim. Alın size Karaköy’den çıkmamanız için bir sürü neden. Yeni yılla birlikte daha çok sevileceğine eminiz. Bizden söylemesi.

Geleceğin yıldızları Oscar'ı Karaköy gecelerine gidiyor.

Vazgeçmedik ama: Büyük boy pizzalar out - Dilim pizzalar in

pizza-2016-yemek-trendleri

Kocaman pizzalar söyleyip şenlendirdiğimiz gecelerimizden vazgeçmedik yahu! Sadece bazen tek dilimin yettiği anlarımız oluyor. Biz bu yıl tek atımlık pizza’ları daha çok bağrımıza basmış olabiliriz. Midemiz kazındığında illa tam boyutlarda bir şey söylemek yerine tek dilimle yetindik. Bazen canımız sucuklu çekti, bazen patlıcanlı. Orada imdadımıza yine tek dilimler yetişti. Cep dostu olunca öğrenci milletinin de en sevileni haline geldi. Tek dilimlik pizzacıları, mantığını, tadını 2015’te evladımız gibi sevdik.

Tek başına 5 dalda oscar alır.

Diyet dünyası şok: Kefir out - Detox içecekler in

kefir-detoks-2016-yemek-trendleri

“Canım ben detox yapıyorum, hiç almayayım” akımını buran buram yaşadık 2015’te. Vücudumuzu arındıralım, temizleyelim, azıcık daha zayıflayalım diye diye sudan çok detox suyu içtik resmen. Ee, haliyle kefire de veda ettik. Detox'un bu kadar sevildiğini gören kefir ve diyet dünyası hala şokta.

Evinizde yapmak isterseniz pek sağlıklı ev yapımı detoks içecekleri, dışarıda içmek isterseniz detoks içecek mekanlarını Yemek.com öneriyor efendim, deneyiniz.

“Çok sağlıklıyız.” Oscar'ı detox sularına gidiyor.

1 yılın sonuna daha böylece gelmiş olduk sevgili okur.

Yılın trendleri sonraki yıl da azalarak bile olsa devam eder; dolayısıyla sadece 2015'in trendlerini değil, 2016'nın en azından ilk yarısında yiyip içeceğiniz şeylerin bir kısmını da yukarıda görmüş oldunuz.

Hepinize iyi yıllar!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?