en iyi yeni mekanlar 2015

2015’in En İyi Çıkış Yapan 8 Yeni Mekanı [Mekan Ödülleri]

Favorilerime
Ekle

Yemeğin bir deneyim, yemeğin bir tutku, yemeğin bir haz aracı olduğunu düşünen ve Sezar'ın hakkını Sezar'a seve seve teslim etmek isteyenler, toplanın...

Yemek.com 2015'in en iyi mekanlarını seçiyor!

İlk defa geçen sene belirlediğimiz ve 2014'ün en iyi kafeleri ile 2014'ün en iyi yeni mekanları listeleri ile ufak bir giriş yaptığımız "Yemek.com Mekan Ödülleri"nde bu yıl biraz daha coşkuluyuz.

Aralık ayı bitene kadar tam 9 farklı kategoride onlarca mekanı öveceğiz ve önereceğiz.

2015’in En İyi Çıkış Yapan 8 Yeni Mekanı
2015’in Müdavimi Olduğumuz En Trend 9 Mekanı
2015’in İnsanı Pamuk Gibi Yapan En İyi 9 Barı
2015’in Kokusu Şehre Yayılan En İyi 9 Kahvecisi
2015’in Uğrunda Sıra Bekleten En İyi 8 Hamburgecisi
2015’in Asya Sevdiren En iyi 8 Uzak Doğu Mutfağı
2015’in Derdimize Ortak Olan En İyi 8 Meyhanesi
2015’in Atıştırmalığı Yeniden Tanımlayan En İyi 8 Pastane ve Fırını
2015’in Şehrin Karnını Doyuran En İyi 8 Yerel Mutfağı

Hazırsanız başlıyoruz! İşte 2015'in en iyi yeni mekanları...

Balat'ın huzur köşesi: Cooklife

2014 yılı Karaköy’ün, 2015 ise Balat’ın yılı oldu. Haliyle dönüştürmelere doyamadığımız semtlere bir yenisini daha ekledik. Perisperi, Cumbalı, Ma’ide, Naftalin, Coffee Department derken bir de Cooklife eklendi, tam oldu.

Okumaktan sıkılmadığımız Cooklife dergisi, uzun soluklu kahvaltılar yapabileceğiniz, bilgisayarınızı alıp ofis belleyeceğiniz, pazar okumalarınızı en huzurlu şekilde gerçekleştirebileceğiniz, Balat keşifleri sırasında mola verebileceğiniz, ev tadında tatlı mı tatlı bir mekan açtı.

Özellikle sunum ve tatlılarının üstüne tanımadığımız doğrudur. Tez vakitte gidile!

Cooklife Balat adres: Balat Mahallesi, Vodina Caddesi, Akçin Sokak, No 3/B, Fatih, İstanbul

Damaklara şenlik gibi menü: Veranda Pera

2015 yılı kahvecilerin ve kafelerin yılı oldu diyebiliriz. Bizim mutlu ya da acıklı günlerimize konu olan meyhanelerde de bir hareketlenme olmadı değil. Minik de olsa bu hareketlenmeyi mezeleriyle, konumuyla, manzarasıyla, hoş ve şık atmosferiyle Veranda Pera yaptı.

Pera Palace’ın karşı terasına bir kondu, pir kondu. Doğum günü mü var, yoksa iş yemeği mi? İki gönül bir olmuş, sıra aileleri tanıştırmakta mı? Ya da meze ve rakısever bir çift olarak yıldönümü mü kutluyorsunuz? Adres belli: Veranda Pera. Yeni nesil meyhanelerden kendisi.

Börülceli marine levrek, fark atan piyaz, kalamar, muhammara, somon pastırma, deniz mahsüllü graten güveç, Boşnak etli humus, portakallı deniz tarağı menünün gözdelerinden.

Gitmek için bahane aramayın, epey keyifli vakit geçireceğiniz kesin!

Veranda Pera adres: Asmalımescit Mahallesi, Meşrutiyet Caddesi, No 83, Kat 4, Beyoğlu, İstanbul

İyi yemek de bulabileceğiniz kahve dükkanı: Norm Coffee

2015 yılının kahvecilerin yılı olduğunu söylemiştik. Şu üçüncü dalgaya kapılanlardan bahsediyoruz. 2015’in sonlarına doğru açılmasına rağmen, sanki hep bizimmişcesine gönül bağladık. “Bir nedeni yok, karşılıksız” gibi klişe cümlelerle değil tabii. Nedeni çok.

Ağızlarda şenlik yaratan kahvesi, ekmek üstü lezzetleri, vegan arkadaşlara verdiği destek, çıtır çıtır kruvasanları, tartları, Vedat Milor’un bile radarına takılan limonlu kekleri, granolaları, tariflerini paylaştıkları blogları, Cihangir’deki huzurlu konumu… Sayarken yorulduk. Bir de onlardan dinleyelim;

“Norm’u iyi yemek de bulabileceğiniz bir kahve dükkanı olarak hayal ettik. Specialty Coffee ve Slow Food akımlarının yeterince birbiriyle örtüştüğünü ve hatta iyi kahvenin, iyi yiyecekten ayrılamaz olduğunu düşünüyoruz. Norm’da yediklerinizin nereden geldiğini ve nasıl yapıldığını bilirsiniz.”

Norm Coffee adres: Cihangir Mahallesi, Güneşli Sokak, No 39/A, Beyoğlu, İstanbul

Her şeyi mi güzel olur: Brunelle

Kadıköy'de bu yıl da taş üstünde taş kalmadı. Her köşe başına, hatta biraz daha abartalım, her adıma içinden çıkılmayacak mekan yaptılar! Kahvaltısıyla Hang Roasting Coffee ve Benazio, kahveleriyle Mathilda, Vagabond Coffee Bar, Plethora, Coffee Manifesto, Coffee Craft ve Ben Coffee Roasters, sandviçleriyle Bubada, tatlılarıyla 700 Gram, pizzalarıyla Sivuple ve her şeyiyle Brunelle!

Moda’nın daha pek yeni mekanlarından. Romantik akşam yemeklerine, yaz aylarında sohbetler edilecek bahçesine, çeşitte sınır tanımayan brunch’ına, kışın başından ayrılmayacağınız şöminesine, şarap kavına, peynir tabaklarına kadar her ihtiyaca cevap verecek kadar nitelikli bir mekan.

İsmi de Latince kökenli lavanta familyasından gelen Prunella bitkisinden geliyor. Gönlümüzün birincisi.

Brunelle adres: Caferağa Mahallesi, Hülya Sokak, No 5, Kadıköy, İstanbul

Bohem tatlarla dolu, evimiz gibi: Magritte

Çukurcuma'nın bohem mekanlarına yenilerini kattığı doğrudur. Teraryum ve sukulent cenneti olan Müz’un hemen yanına açılan mekan, Beyoğlu’nun kalabalıklığından kaçıp kurtulmak isteyenlerin kendini atacağı ilk yer. O denli rahat koltukları var. O denli ev tadında!

Tablolarını, vintage dekorasyonlarını, kahve ve çayın yanında mis gibi gidecek kiş, brioche, apple pie, kurabiyelerini de düşünürsek bu kış buradan çıkmak için mantıklı bir sebep görmüyoruz.

Magritte adres: Firuzağa Mahallesi, Hayriye Caddesi, No 16/A, Beyoğlu, Çukurcuma, İstanbul

Bir akşam yemeğinden çok daha fazlası: Mitte Karaköy

Mitte, Karaköy’de bir açılıp, bir kapanan, bir türlü yerine oturmayan gece hayatı mekanlarından. Bu gidişat şimdiden değişecek gibi duruyor. Kokteylleriyle olsun, “Wise Cuisine” konseptiyle olsun pek bir sevdik kendisini.

Sadece gece eğlencesi için gidip kokteyl tadacak değilsiniz. Bir akşam yemeği de fena olmaz. Kuzu incik, risotto, körili tavuk, çıtır ördek, levrek, peynir tabağı, menünün el bebek gül bebekleri. Beyaz çikolatalı sufle, poşe armut, pavlova gibi hem tatlı yiyip hem de tatlı konuşacağınız lezzetler de var.

Belirtmeden geçmeyelim. Bu senenin çok konuşulan mekanı Fil Books ile aynı sokaktalar.

Mitte Karaköy adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Necatibey Caddesi, Baş Cerrah Sokak, No 1, Beyoğlu, İstanbul

O zaman dans: Finn Karaköy

Cuma-Cumartesi geceleri nereyse gitsek diye düşünürken cevap hiç beklemediğimiz semtten geldi, Karaköy’den. Hem de iki adet birden. Biri yukarıda bahsettiğimiz Mitte Karaköy, bir diğeri de Finn Karaköy.

Kendisini allayıp pullamadan önce buradaki kokteylleri, ödüllü barmen Onurcan Gencer’in yaptığını söyleyelim. Kendisini Flamingo’dan bilenler bilir.

Gaspar’ın hemen yanında biten mekanda minik leziz atıştırmalıklar ve zengin bir şarap kavı da var. Daha bitmedi! Takviminize ekleyeceğiniz canlı müzik günleri de cabası.

Finn Karaköy adres: Hacımimi Mahallesi, Necatibey Caddesi, Arapoğlan Sokak, No 8/B, Beyoğlu, İstanbul

Alaçatı'dan İstanbul'a lezzet transferi: Alancha

facebook - alancha

facebook - alancha

Senenin bizi en çok mutlu eden haberlerinden... Alaçatı’da yeme içme sektörüne yön veren Alancha, şimdi bir de İstanbul’a taşındı. Tabii Ege’deki sevenlerini de bırakmadı, hala aynı yerinde.

Karadeniz, Doğu Anadolu, Ege... 7 bölgenin de mutfağına gönül vermiş, bu mutfakları modern ve özgün bir deneyime dönüştüren şef Kemal Demirasal, Alancha’nın kurucusu. Demirasal'ı Yemek.com'a özel verdiği “Şef Olmak, Bir Orkestrayı Yönetmek Gibi” başlıklı video röportajından da hatırlayanlar çıkacaktır.

Gelelim mekana; Armani Residence’de açılan mekan iki katlı. Tadım menüsüyle, Demirsal önderliğindeki workshoplarıyla, barıyla, gözünüzü gönlünüzü açacak mutfağıyla, DJ’leriyle, sanat eserini aratmayacak sunumlarıyla bu yılın gözdesi.

Alancha adres: Maçka Kempinski Residence, Vişnezade Mahallesi, Hüsrev Gerede Caddesi, Şehit Mehmet Sokak, No 9, Beşiktaş, İstanbul

Not: Sizin de eklemek isteyeceğiniz yeni mekanlar illa ki vardır. Öyleyse yoruma doğru gelin, merakla bekliyoruz efendim!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?